Residentiële woonwagenterrein

Dit zijn terreinen waar woonwagenbewoners overwinteren of permanent verblijven. Ze worden beheerd door particulieren of een openbare instantie. Op deze terreinen kan een beperkte ambachtelijke en/of commerciële activiteit plaatsvinden in overeenstemming met de heersende wetgeving.

  • Openbaar woonwagenterrein

    Openbare woonwagenterreinen worden beheerd wordt door een gemeente of andere openbare instantie (provincie, OCMW, sociale huisvestingsmaatschappij,...). Deze terreinen hebben een aangepaste infrastructuur, zoals verharding, afgebakende standplaatsen en een sanitair gebouw op elke standplaats. Gezinnen van verschillende familiegroepen staan vaak bij elkaar. De wachtlijsten voor de openbare woonwagenterreinen zijn erg lang. 
     

  • Particulier terrein

    Deze terreinen zijn meestal kleiner en hebben niet dezelfde voorzieningen als een gemeentelijk terrein. Ze zijn vooral aangewezen voor bewoners tussen wie een zekere samenhang bestaat, meestal een familiale band. De meeste particuliere terreinen raken helaas niet in orde met de nodige stedenbouwkundige vergunningen, met grote woononzekerheid tot gevolg. 

Lijst van residentiële woonwagenterreinen in Vlaanderen

Doortrekkersterrein

Doortrekkersterreinen zijn bedoeld en ingericht om er tijdelijk caravans, of nog  'verkeerswaardige woonwagens', te plaatsen. Ze hebben een aangepaste infrastructuur, zoals gemeenschappelijk sanitair. Mensen mogen er, afhankelijk van de plaats, maximaal 2 of 3 weken verblijven.

Lijst van doortrekkersterreinen in Vlaanderen

Pleisterplaats

Rondtrekkende gezinnen verblijven vaak op een pleisterplaats. Woonwagens kunnen er voor een korte periode staan, maar de plaats heeft eigenlijk al een andere bestemming, zoals bv. een parking of een ongebruikte weg. Zo'n plaats beschikt niet over de infrastructuur van een residentieel terrein of een doortrekkersterrein.

Bron: wonenvlaanderen.be. 
Bron: Agentschap Binnenlands Bestuur, 'Wonen op wielen'.