Warme ontmoetingsruimte waar mensen een veilige haven vinden

Jo's plek is een laagdrempelig inloophuis van Caritas Vlaanderen in Berchem, waar mensen in sociale, psychische of financiële kwetsbaarheid een veilige en warme omgeving vinden om tot rust te komen, te verbinden met anderen en steun te ontvangen. Bezoekers kunnen genieten van een gezellige huiskamer, deelnemen aan laagdrempelige activiteiten en krijgen de mogelijkheid om hulp te vragen voor administratieve, sociale of psychosociale kwesties, altijd op basis van vrijwilligheid en zonder voorwaarden. Het initiatief biedt een plek van onvoorwaardelijke steun, waar het gevoel van eenzaamheid wordt doorbroken en verbinding centraal staat.

Doelpubliek

In het voormalige klooster van de Zusters Annonciaden in Berchem opent Caritas Vlaanderen ‘Jo’s plek’, een toegankelijk en open inloophuis voor iedereen die er nood aan heeft. Vanuit een presentiebenadering willen we ‘er zijn’ voor onze bezoekers. Ons doelpubliek zijn mensen die op zoek zijn naar een breder sociaal vangnet of gewoon wat gezelschap, mensen die met moeite de verwarmingsfactuur kunnen betalen, maar die toch graag warm willen zitten in de winter, dak- en thuislozen, mensen met een psychische kwetsbaarheid of die gewoon hun hart eens willen luchten, mensen uit de buurt tot ver daarbuiten. Iedereen is welkom, ongeacht zijn of haar achtergrond. We staan klaar om hen te ontvangen en hen een luisterend oor te bieden.

Aanbod: warme huiskamer

We bieden een gezellige huiskamer, wat koffie en thee en een groene oase in het hart van de stad, waar bezoekers tot rust kunnen komen. Met het vrijblijvende aanbod van enkele laagdrempelige activiteiten willen we aanzetten tot verbinding: samen een kleine maaltijd bereiden, een gezelschapsspel spelen, de (af)was doen, … We plannen bewust geen grootse agenda vol activiteiten en uitstappen. Een partijtje biljart of tafelvoetbal kan wel, maar grootse muzische, creatieve of sportieve activiteiten staan niet op de agenda. Als mensen met vragen komen, willen we hen helpen om hun vaardigheden te ontwikkelen, maar eigenlijk is dat niet onze insteek. We willen onze werking bewust niet opvatten als een buurthuis.

Aanbod: eerstelijnszorg

Wat we wel willen aanbieden, is – als de bezoekers daarom vragen -  een vorm van eerstelijns sociale hulp: administratieve hulp, individuele hulp bij het zoeken naar een woning of een job, advies en begeleiding bij psychosociale en juridische vragen. We verwijzen zo nodig door naar gespecialiseerde diensten. We interveniëren alleen op vraag van de mensen zelf. We zorgen er in de eerste plaats voor dat de bezoekers zich omringd voelen, we blijven aanwezig, luisteren aandachtig en proberen ons zoveel mogelijk in hun perspectief te plaatsen. Want de bezoekers die we beogen, zijn niet alleen mensen die lijden onder met armoede geassocieerde tekorten, maar die zich ook sociaal overbodig (eenzaam, van geen tel) voelen in de maatschappij.

Mensen in financiële, sociale of psychische kwetsbaarheid ondervinden vaak nog een te grote drempel om zelf hulp te vragen of raken soms de weg kwijt in het kluwen dat het dienstenaanbod is. Daarom willen we goede contacten uitbouwen met sociale werkers, straathoekwerkers, OCMW- en CAW-hulpverleners.

Vrijwilligers

De hulp van vrijwilligers is daarbij van essentieel belang. We plannen een team van vrijwilligers samen te stellen, hen op te leiden en bij te staan waar nodig. We beogen dat ook mensen uit ons doelpubliek op termijn een vrijwilligersrol binnen ‘Jo’s plek’ opnemen. We weten uit ervaring dat een actieve rol kan helpen om mensen zelfvertrouwen te geven en tegelijk wordt het project dan ook meer gedragen.

Onvoorwaardelijk

Anders dan de meeste sociale overheidsdiensten koppelen wij geen voorwaarden, regels, tijdsquota of andere beperkingen aan onze hulp. We willen de drempel zo laag mogelijk houden en het vertrouwen in onze onvoorwaardelijke nabijheid en steun niet schaden. Ons doel is niet alleen om problemen op te lossen, onze zorgrelatie zet vooral in op betrokkenheid bij onze bezoekers. We geloven erin dat we op die manier hun hulpvraag beter kunnen formuleren en afbakenen en daardoor hun problemen doelmatiger kunnen helpen oplossen.

Met dit initiatief willen we het gevoel van eenzaamheid doorbreken door op een ongedwongen manier mogelijkheden tot verbinding en ontmoeting te creëren in de dagelijkse gang van het leven. We willen de activiteiten zo laagdrempelig mogelijk houden en niet te sterk vasthouden aan een vast programma of specifieke activiteiten. Niet iedereen ziet het zitten om (in groep) aan een yoga- of computerles deel te nemen. Met het ontmoetingshuis willen we mensen individuele aandacht geven en op een informele manier in gesprek gaan. Maar wie liever gewoon meedoet of aanwezig is zonder veel te delen, is uiteraard ook heel welkom. Daarnaast zetten we in op het faciliteren van contacten tussen mensen en willen hen de mogelijkheid bieden om hun netwerk te vergroten in hun eigen buurt.

Dorien Van Haute

Adjunct directeur Caritas Vlaanderen

Locatie

Jo’s plek is gesitueerd op het gelijkvloers van het oude Annonciadenklooster in centrum Berchem, met aanleunend een basisschool, een crèche en een woonzorgcentrum. De naam is ook een knipoog naar Johanna van Frankrijk, die in 1500 de congregatie van de Annonciaden oprichtte. We liggen bovendien niet ver van Buurtcentrum Posthof.

Adres: Grotesteenweg 108, 2600 Antwerpen

Openingsuren

Jo’s plek opent op 15 mei 2025 en zal daarna elke donderdag van 10u tot 16u toegankelijk zijn.

Expertise

Het idee komt van gelijkaardige initiatieven van onze zustercaritassen én van bevriende organisaties. Caritas Vlaanderen maakt deel uit van de wereldwijde confederatie Caritas Internationalis, actief in meer dan 165 landen. Binnen dit netwerk leren we van elkaars praktijken. De initiatieven ‘Warmestübe’ en ‘Klimaoase’ in Caritas Wenen en ‘Warmestüben’ in Caritas Berlijn zijn bijvoorbeeld zeer analoge projecten als ‘Jo’s plek’, met een warm (in de winter) of verkoelend (in de zomer) inloophuis voor wie op zoek is naar gezelschap, gericht aan iedereen, maar met bijzondere aandacht voor mensen met een sociale, psychische of financiële problematiek.

Caritas Vlaanderen zet zich als sociale organisatie al vele jaren in voor personen die zich in een kwetsbare situatie bevinden. Onze operationele werking Caritas Hulpbetoon ondersteunt projecten van derde organisaties en parochies in dat kader. We halen onze mosterd voor ‘Jo’s plek’ ook bij enkele van die projecten, zoals ‘Koraalhuis’ in Mechelen, ‘Café anoniem’ in Hasselt, ‘De Sluis Onze Thuis’ in Gent en ‘Kantel’ in Brugge. Stuk voor stuk prachtige initiatieven die onvoorwaardelijk mensen willen verbinden en versterken!

Doe mee!

We zoeken vrijwilligers die graag meewerken aan de inrichting, aan het onthalen van de bezoekers en die mensen willen ondersteunen bij hun administratie. Als vrijwilliger bouw je mee aan deze warme huiskamer en creëer je momenten van rust, verbinding en plezier. Doe mee en maak van Jo’s Plek een plek waar iedereen zich gezien voelt! 

Ik wil vrijwilliger worden

Contact

Voor vragen en opmerkingen kan je terecht bij:

Linde LeppinkLinde Leppink
linde.leppink@caritas.be
M +32 (0)471 84 02 93