Gelukkig Nieuwjaar 2024!
Beste Lezer(es) en sympathisant(e),
Het voorbije jaar 2023 was niet opbeurend. De Covid-pandemie mag dan onder controle gebracht zijn, zoals dat heet, de groeiende impact van de klimaatsveranderingen met hittegolven, droogtes en overstromingen, en vooral de gewapende conflicten blijven het nieuws beheersen. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de humanitaire catastrofe in Gaza halen dagelijks het nieuws. Daarnaast zijn er de aanslepende, vaak vergeten of bevroren conflicten in Armenië, Jemen, Syrië, Myanmar, Nigeria, Ethiopië, Oost-Congo – en zoveel plaatsen meer – die slechts af en toe in het journaal opduiken, afhankelijk van één of andere raid met en hoog aantal slachtoffers. De vluchtelingenstromen blijven immens – waarvan het grootste gedeelte nochtans in het eigen land of de eigen regio. En ook in eigen land is de armoede geen aflopend verhaal, verre van.
Gelukkig Nieuwjaar ?
Toch willen we elkaar uitdrukkelijk een Gelukkig Nieuwjaar wensen. Omdat het belangrijk blijft ook de positieve dingen te zien en te benoemen. Omdat ze er ook zijn. Inzet voor medemensen is tastbaar en zichtbaar. Dagelijks, waar we ook kijken. En omdat de boodschap van Kerstmis voor ons als christenen daartoe een blijvende oproep is, en een belofte. God heeft onder ons willen wonen, en onze levensomstandigheden en onze miserie willen delen.
De overlevering van Kerstmis verhaalt het penibele begin van die menswording. Geboren in de stal bij de herberg, als pasgeboren baby van enkele dagen op de vlucht naar Egypte. Het was een iconische foto die met Kerstmis de wereld rondging: het kindje Jezus in een geïmproviseerde kribbe, gemaakt van het puin van een raketinslag.
Door die keuze voor de meest kwetsbaren, vestigt hij meteen ook de gelijkwaardigheid van eenieder, want beeld van God. Letterlijk dus. Daarin ligt ook de opdracht voor ons besloten: in zijn voetsporen de liefde voor onze naasten gestalte geven. De liefde van Christus dwingt ons daartoe, schrijft Paulus aan de christenen van Korinthe. Caritas Christi urget nos. Het is de opdrachtsverklaring voor de wereldwijde Caritasfamilie. En een die niet zonder gevaar is. Ook in Oekraïne en Gaza kwamen Caritas-medewerkers om.
Want we delen ook in de kwetsbaarheid en weerloosheid van het Kind in de Kribbe. Maar het maakt ons tot lotgenoten van de mensen die het zwaar te verduren hebben, om samen met hen op weg te gaan naar een betere toekomst. Met de mateloze kracht van de machteloosheid van de liefde.
Daarom blijven we hoopvol, en vatten we 2024 ook met enthousiasme en optimisme aan. Met onze beperkte mogelijkheden, met onze beperkingen, maar met het rotsvaste geloof dat we voor mensen een wereld van verschil kunnen maken! Met ons aller inzet en de steun van zovelen.
Gelukkig Nieuwjaar!
Dominic Verhoeven, directeur Caritas Vlaanderen