CH Info 11

Caritas Hulpbetoon Info 11

Editoriaal

De Caritas Hulpbetoon-info die u vandaag in handen krijgt, oogt een beetje anders dan u gewoon bent. Onze vierde actie van het jaar wordt immers gezamenlijk opgezet met onze zusterorganisaties Caritas Secours en Caritas International.

Eigenlijk is die gezamenlijke aanpak niet helemaal nieuw: vorig jaar organiseerden de verschillende Caritas-organisaties in België al samen de ontmoetingsdag ‘Gezond en Wel’ – ‘Sain et Sauf’. We luisterden naar pijnlijke en beklijvende getuigenissen over de verwevenheid van armoede en gezondheidsproblemen. In de gemeenschappelijke slotverklaring wezen we toen ook op de nood aan voldoende en degelijke huisvesting.

In 2011 hadden we al een campagne van Caritas Hulpbetoon gewijd aan de problematiek van daklozen in de winter. We waren ook telkens betrokken bij de initiatieven in het kader van ‘SOS Opvang’. De schrijnende situaties keren jaar na jaar weer. Ze zijn trouwens nooit helemaal weg, ze zijn buiten de winterperiode alleen minder zichtbaar. Mensen lopen er ook niet mee te koop. Maar het blijft een permanente, dagelijkse uitdaging.

We hernemen deze actie nu op het einde van 2013, met een focus op de groep van kwetsbare kinderen, vanuit de insteek dat elk kind onder een dak moet kunnen leven, beschut moeten zijn tegen gure weersomstandigheden, maar ook tegen de gevolgen van miserie en uitsluiting, tegen het verlies aan kansen als geborgenheid en warmte ontbreken. Elk kind onderdak – Un toit pour un enfant.

Met deze campagne willen we evenzeer aansluiten bij de aandacht die ook Caritas Europa al gedurende meerdere jaren besteed aan kinderarmoede, en bij de oproep om de hemeltergende cirkel te doorbreken waarbij kinderen in armoede geboren worden, in armoede opgroeien en ook in armoede oud worden. Alle armoede is een onrecht, maar kinderarmoede nog des te meer, omdat het de uitzichtloosheid exporteert naar de generaties van de toekomst.

Door samen te werken en onze krachten te bundelen willen we vooreerst sterker staan, om samen ook méér te kunnen doen. Bovendien willen we zo ook aangeven dat deze problematiek niet samenvalt met regio noch met nationaliteit. Armoede stamelt vooral de taal van het gemis. Als christelijke Caritasorganisaties willen we daarom concreet sterker samenwerken om een antwoord te helpen bieden op noodsituaties aan onze achterdeur.

En we hopen dat ook u met ons mee doet. Want met vereende krachten kunnen we meer!

Inhoud

  • Elk kind onderdak
  • Waar we concreet helpen
    • De Loodsen vzw uit Antwerpen
    • Kras vzw uit Gent
    • Het Calefact uit Mechelen
  • Kinderen van vluchtelingen een waardige start bieden. Help ons de kinderopvang open te houden
    • Logis de Louvrange
  • Projecten in de kijker van Caritas Secours

Download hier de pdf