CH Info 2

Caritas Hulpbetoon Info 2

Editoriaal: Herfstoproep: Initiatieven voor dak- en thuislozen

Het is ondertussen eind september. En ook al hebben we een belabberde zomer gehad, de winter die voor de deur staat is voor een steeds toenemende groep van medemensen telkens weer opnieuw een schrikbeeld.

Telkenmale opnieuw doen er zich ook problemen voor met opvangcapaciteit. De minister van defensie zal allicht weer kazernes openstellen. Ook congregaties en parochies zullen weer voor plaatsen zorgen. Maar mogelijk zullen we er als samenleving weer niet in slagen om iedereen op zijn minst een tijdelijk onderkomen te bieden.

We willen daarom met Caritas Hulpbetoon onze herfstoproep in het teken van de dak- en thuislozen stellen. Om kleinschalige opvanginitiatieven te kunnen ondersteunen, in de grootstad en elders, waar mensen terecht kunnen voor de beschutting van een dak, de warmte van contact, de erkenning als medemens die erbij hoort.

We geven daarmee ook gehoor aan de oproep van Caritas Europa, in het kader van het Europese jaar van de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting, om van het recht op een dak boven je hoofd een prioritair aandachtspunt te maken. Het recht op een dak is een mensenrecht.

Al te veel mensen zijn gedoemd tot een bestaan in de marge van de samenleving, tot een leven van vereenzaming en van sociale uitsluiting – voorbijgelopen en genegeerd te midden van mensenmassa’s.

Met uw hulp willen we hieraan trachten te verhelpen. Alvast van harte dank voor uw steun!