Khalid Sadiki

In 2015 kwam een eerste vluchtelingenstroom naar Europa. Ik wilde iets doen voor deze Syrische, Arabische, Irakese vluchtelingen. Ik heb dan Caritas gecontacteerd en ik kreeg een positieve reactie: ik mocht vrijwilliger worden. Ik begeleid minderjarigen bij hun huiswerk, maar we gaan evengoed spelen of andere ontspannende activiteiten doen. We leren elkaar kennen, wisselen ideeën uit. Het isolement wordt doorbroken en ik hoop de jongeren te laten integreren in deze samenleving. Elke dag leer ik bij en ben ik trots op mezelf, omdat ik hen samen met mij zie bijleren.

Khalid Sadiki
Actief in het project ‘Collectieve activiteiten met families’ in Brussel

Mijn naam is Agnes. Ik ben vrijwilliger van Caritas in Louvranges. Hier worden alleenstaande vrouwen met of zonder kinderen opgevangen, tijdens hun asielprocedure. Ik ondersteun in het bijzonder de kinderen. Ik heb ervoor gekozen om hen verhalen te vertellen. Tussen de verhaaltjes zing ik telkens een liedje en speel ik met marionetten. Sinds kort ben ik samen met andere vrijwilligers begonnen met boeken uit te lenen aan de kinderen tussen 4 en 7 jaar. Als er maar één kind op tien leert van boeken te houden, dan heb ik iets gedaan voor dat kind. Toch denk ik dat er meer de smaak te pakken hebben na mijn komst (lacht). Ik voel me een beetje hun grootmoeder die ze moeten missen nu ze niet meer in hun thuisland zijn. Ik wil hen warmte geven.

Agnes Boulet
Vrijwilliger in het semicollectief opvangcentrum in Louvranges
Roseline Baume

Ik ben er om te antwoorden op hun vragen, niet om er te stellen. Ik tracht een oase van rust te creëren in een verwelkomend kader dat niet opdringerig is. In ruil ontvang ik culturele verrijking, momenten van betrokkenheid, grote vreugdemomenten bij een glimlach met tranen van emotie of bij succes na opeenvolgende mislukkingen.

Roseline Baume
Vrijwilliger voor het project TANDEM met niet-begeleide minderjarige vluchtelingen in Brussel

Ik ben Xavier, bachelorstudent gespecialiseerde opvoeder. Ik ben anderhalf jaar vrijwilliger bij Caritas. Elke dinsdagochtend ontvang ik mensen in een werkgroep, samen met de andere Caritas-vrijwilligers in Charleroi. Deze mensen hebben problemen met huisvesting of zoeken hulp bij de administratie en financiën. We zijn eigenlijk de schakel tussen hen en verschillende instanties. Wanneer ze dan met een glimlach vertrekken, voel ik me nuttig.

Xavier Closset
vrijwilliger voor het project APL (Associations de Promotion du Logement) in Charleroi