Kortfilm 'Proud Roma' uit boodschap van solidariteit

De kortfilm 'Proud Roma' van de Spaans-Roemeense Roma-regisseur Pablo Vega is geïnspireerd op Charlie Chaplins 'The Great Dictator', met als doel een boodschap van liefde en solidariteit te brengen en "inclusie, compassie, vrede en vooral een beweging voor verandering te bevorderen".
De film is gemaakt in opdracht van het Europees Roma-instituut voor kunst en cultuur (ERIAC) en wordt uitgebracht als onderdeel van de transnationale campagne Proud Roma Free Europe. De film is geschreven en geregisseerd door de bekroonde Spaanse Roma-filmmaker Pablo Vega. De hoofdrollen zijn voor de Roemeense actrice Alina Serban en de Spaanse hedendaagse danser Tony Gabarry.

Pablo Vega heeft zich laten inspireren door 'The Great Dictator' uit 1940; een film die werd gemaakt, geregisseerd en gespeeld door Charlie Chaplin, die van Roma-afkomst was. 'Proud Roma' weerspiegelt de rijkdom en diversiteit van het Roma-volk. De film zet vraagtekens bij dominante historische verhalen en negatieve stereotypen over de Roma en herinnert aan de vele culturele en historische bijdragen die de Roma door de eeuwen heen aan Europa hebben geleverd. 'Proud Roma' is een hedendaags manifest van de Roma en een eerbetoon aan hun trots en culturele erfgoed.

De campagne 'Proud Roma Free Europe', die eerder dit jaar door ERIAC is gelanceerd met de steun van het Open Society Roma Initiative Office (RIO) en wordt uitgevoerd in samenwerking met een coalitie van internationale, nationale en basisorganisaties van Roma, heeft tot doel de Roma-identiteit trots te maken en de burgerparticipatie van de Roma aan te moedigen.

Beeld: Proudroma.org

Bekijk hieronder de kortfilm

Caritas