Stop het lijden in Oekraïne

Caritas Europa veroordeelt met klem de grootschalige militaire interventie in Oekraïne en de brute agressie jegens de Oekraïense bevolking. Wij betreuren de aanhoudende aanvallen op burgers en civiele infrastructuur waarvan wij de afgelopen dagen getuige zijn geweest. Dergelijke daden van agressie brengen de internationale stabiliteit en vrede in gevaar en brengen het internationaal recht in diskrediet.

Op dit moment schat de UNHCR (Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen) dat meer dan 500.000 mensen naar buurlanden zijn gevlucht en nog veel meer mensen in eigen land ontheemd zijn. Wij stellen vast dat deze aantallen snel toenemen, samen met de behoefte aan bescherming. Caritas Vlaanderen dringt er bij alle partijen in het conflict op aan zich te houden aan hun verantwoordelijkheden krachtens het internationaal humanitair recht en de mensenrechtenwetgeving. Alle partijen moeten de bescherming van burgers en civiele objecten tijdens de vijandelijkheden waarborgen en een snelle en ongehinderde levering van humanitaire hulp aan de getroffenen mogelijk maken, alsook een veilige toegang voor humanitaire werkers. Wij doen een dringende oproep om de vijandelijkheden onmiddellijk te staken en terug te keren naar een zinvolle diplomatie om te voorkomen dat de humanitaire crisis, die in Oekraïne en zijn buurlanden aan de gang is, nog erger wordt.

Hoewel wij diep geschokt zijn door dit afschuwelijke geweld, zijn wij bemoedigd door de reactie van de mensen in Oekraïne, in zijn buurlanden en in heel Europa op de benarde situatie van de getroffenen. Wij erkennen de veerkracht en het doorzettingsvermogen van Caritas in Oekraïne, haar medewerkers en partners, die onder zulke moeilijke omstandigheden hun werk van onschatbare waarde voortzetten. Wij hebben het grootste respect voor de vele vrijwilligers - Caritas en andere - die onvermoeibaar in Oekraïne en aan zijn grenzen werken om ervoor te zorgen dat humanitaire hulp de noodlijdenden kan bereiken.

Caritas Europa vindt het bemoedigend te vernemen dat de Europese grenzen zijn opengesteld om onderdak te bieden aan Oekraïense burgers die het conflict ontvluchten, en dat er veilige routes zijn om onderdanen van derde landen die Oekraïne verlaten, onderdak en hulp te bieden; wij roepen op om hiermee ten minste door te gaan zolang het conflict voortduurt.

Eens te meer betuigt Caritas Europa haar vastberaden en onvoorwaardelijke solidariteit met degenen die door deze oorlogshandelingen worden getroffen. We zullen blijven pleiten voor een vreedzame oplossing van het conflict en onze betrokkenheid en steun vergroten om het lijden van de mensen te verlichten, zowel in het land zelf als onderweg.

Contact

Fionnuala Flynn
Humanitarian Advocacy Officer
T +32 (0)2 204 03 81
fflynn@caritas.eu

Susan Dabbous
Media Officer
T +32 (0)2 235 03 94
M +32 (0)478 58 54 35
sdabbous@caritas.eu

Oproep steun aan Oekraïne

De oorlog in Oekraïne ontwricht de levens van duizenden mensen. Onze lokale zusterorganisatie Caritas Oekraïne luidt de alarmbel en zet een humanitaire hulpactie op het getouw. Ook Caritas International België staat de getroffen bevolking, en vooral de gezinnen die hun huis zijn moeten ontvluchten, met de meest dringende hulp bij. Samen met Caritas Oekraïne bezorgen zij de eerste noodhulp aan bewoners in het oosten van het land. 

Meer info vind je op de website van caritasinternational.be

Giften zijn welkom op rekeningnummer BE88 0000 0000 4141 met vermelding “4147 OEKRAÏNE” of via  het online giftplatform van Caritas International.be.

Caritas