Projecten vrijwilligers

Wil je vrijwilliger worden bij Caritas Vlaanderen? Dat kan! Je kan zelf een project opzetten of je engageren voor één van onze projecten. Hieronder vind je ons aanbod aan projecten waarvoor we jouw hulp kunnen gebruiken.
Listening Center in Antwerpen
In het Listening Center in Antwerpen onthalen we mensen op een warme manier. Vrijwilligers nemen de tijd om te luisteren, informatie te geven en waar nodig door te verwijzen naar andere gespecialiseerde organisaties die deze mensen verder op weg kunnen helpen. Heel wat bezoekers van het Listening Center zijn op zoek naar ondersteuning bij het vinden van een woning. Ze hebben hier moeite mee omdat ze botsen op vooroordelen, beschikken over een beperkt budget, te weinig kennis hebben van het Belgisch huurlandschap,... Een degelijke woning is echter de basis om een toekomst te kunnen plannen en om een sociaal netwerk op te bouwen. Wil jij meehelpen bij het onthaal? Of wil je op zoek gaan naar solidaire huiseigenaars in de ruime omgeving van Antwerpen die deze mensen een kans willen geven?
High Care Mortsel
In het project High Care in Mortsel begeleiden we kwetsbare vluchtelingen (zowel in hun procedure, als wanneer ze al een verblijfsstatuut hebben) die te maken hebben met een medische problematiek. We ondersteunen hen bij hun integratie en transitie van een opvangcentrum naar een onafhankelijk leven. We geven hen onderdak. Een coach helpt hen met de administratie en de invulling van hun medische noden. We hebben ook nood aan vrijwilligers die deze mensen op een meer informele manier ondersteunen en ons meehelpen hen een aangename en warme thuis te geven tijdens hun transitieperiode. Wil jij graag hun vertrouwenspersoon worden?
Health Care Antwerpen
In ons project ‘Health Care’ in Antwerpen vangen we mensen met een medische problematiek op tijdens hun asielprocedure. Deze personen verblijven gedurende de hele periode in één van onze aparte woningen. We doen graag een beroep op jou om bijvoorbeeld Nederlands te oefenen, hen de buurt te leren kennen, eens te gaan wandelen, samen een kleine activiteit te doen, … .
Opvangcentrum ‘Peeterskasteel’ Scherpenheuvel
In het collectieve opvangcentrum van Caritas in Scherpenheuvel vangen we mensen op tijdens hun asielprocedure. Tijdens hun verblijf organiseren we verschillende activiteiten om hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Daarbij is de hulp van vrijwilligers meer dan welkom.
Help jij graag kinderen bij hun huiswerk? Of organiseer je liever allerlei ontspanningsactiviteiten voor kinderen, jongeren of volwassenen? Misschien kan je af en toe mensen vervoeren? Of help je graag bewoners Nederlands te leren?
Opvangcentrum Louvranges
In ons semi-collectief opvangcentrum in Louvranges (Waals-Brabant) vangen we kwetsbare vrouwen met of zonder kinderen in hun asielprocedure op in individuele appartementen. Tijdens hun verblijf organiseren we verschillende activiteiten om hun verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Daarbij is jouw hulp meer dan welkom. Vrijwilligers ondersteunen de kinderen bijvoorbeeld bij hun huiswerk, oefenen samen de taal, vervoeren bewoners, organiseren activiteiten, zoeken mee met de bewoners naar een woonst wanneer zij een erkenning krijgen, enzovoort.
APL (Associations de Promotion du Logement) Charleroi
Elke dinsdag van 9u30 tot 12u organiseren vrijwilligers van Caritas een permanentie omtrent huisvesting waar iedereen die een slecht of geen onderkomen heeft, welkom is. Tijdens deze permanentie bezorgen we een onthaal, een luisterend oor en proberen we deze mensen te oriënteren en tips te geven rond hun situatie. Het is dus niet noodzakelijk om effectief huisvesting te zoeken, maar eerder om samen met de mensen een balans op te maken van de situatie en concrete acties voor te stellen die deze situatie kunnen verbeteren. Je kijkt dus mee bij welke diensten zij terecht kunnen, neemt contact met hen op en maakt afspraken, helpt met het opstellen, vertalen of begrijpen van brieven, enzovoort.
Ambassadeurs hervestiging
De ‘Ambassadeurs hervestiging’ zijn hervestigde vluchtelingen die langer dan twee jaar in België wonen en voldoende Nederlands of Frans spreken. Om de ervaringen en competenties van de vluchtelingen zelf te valoriseren en het hervestigingsproject zelf te verbeteren, worden zij betrokken bij alle activiteiten van het hervestigingsproject van Caritas.
Tandemprojecten Mechelen – Brussel – Luik
In ons tandemproject ondersteun je op een individuele manier erkende vluchtelingen met extra kwetsbaarheden bij hun integratie. Het is een buddy-systeem waarbij je elkaar op een regelmatige basis – idealiter ongeveer 1 keer per week, maar dit kan afhankelijk van jouw beschikbaarheden vanzelfsprekend variëren – ontmoet. Je komt bij de vluchteling(en) thuis, of spreekt elders af. We bepalen, op basis van jouw interesses, samen met jou welke begeleiding je het beste geeft, afhankelijk van de ondersteuningsvraag van de vluchteling(en) (huiswerkbegeleiding aan kinderen, taal oefenen met de ouders, …).
Housing Café Luik
In ons Housing Café in Luik gaan we samen met pas erkende vluchtelingen op zoek naar een eerste woning hier in België. Heb je interesse om nieuwkomers te informeren over hoe de huurmarkt in elkaar zit, om samen met hen geschikte huizen te zoeken op het internet en in lokale kranten, … en om huisbezoeken vast te leggen met de eigenaars? We zitten elke dinsdagnamiddag (van 14u tot 17u) samen met een groep vrijwilligers. Wanneer het in jouw agenda past, begeleid je de vluchteling ook bij zo’n huisbezoek. Dit project kan wel wat doorzettingsvermogen vergen, aangezien vluchtelingen moeilijk terecht kunnen op de huidige huizenmarkt. We hechten daarom bijzonder belang aan een goede groepsdynamiek onder de vrijwilligers.
Collectieve activiteiten Brussel
In Brussel organiseren we 1 tot 2 keer per maand collectieve activiteiten voor alle families die door Caritas Vlaanderen begeleid worden. We brengen samen ontspannende momenten door en ontdekken samen culturele plaatsen en evenementen in Brussel. Enkele voorbeelden: Nationale Feestdag, paaseierenzoektocht, bezoek aan de serres van Laken, dagje naar zee, spelletjesnamiddag, …. De activiteiten worden georganiseerd door een groep vrijwilligers die om de 2 maanden hiervoor samen komt. De activiteiten vinden meestal in het weekend plaats. Heb jij organisatietalent? Laat dan zeker van je horen!
Kinderanimatie
Caritas Vlaanderen nodigt geregeld vluchtelingenfamilies uit op talrijke collectieve infosessies om hun integratie vlotter te laten verlopen. De families brengen vaak hun (heel jonge) kinderen mee. Om de bijeenkomst op een rustige manier te laten verlopen, doen we beroep op vrijwilligers om de kinderen op te vangen in een aparte ruimte. Ga jij graag met kinderen om? Kom dan meedoen aan de activiteiten en spelletjes die we met de kinderen organiseren. Deze momenten vinden meestal plaats in Brussel, tijdens de week (schoolvakanties). We organiseren 1 tot 2 infosessies van ongeveer 2 uur per maand.
Getuigen in scholen
De cel educatie van Caritas International richt zich tot jongeren en leerkrachten die interesse hebben in mondiale vraagstukken. Op basis van terreinervaring in België, werken ze vooral rond migratie, asielzoekers en vluchtelingen. Heb jij zelf een migratieachtergrond en deel je graag je ervaring tijdens een schoolbezoek? Wij kijken ernaar uit om jou te vergezellen bij je getuigenis.
Niet-begeleide minderjarige vluchtelingen
In dit project ondersteun je een ‘niet-begeleide minderjarige vluchteling’ (NBMV) bij zijn/haar integratie. Je bent de ‘buddy’ (een soort van peter/meter) van de jongere. Je ontmoet elkaar op regelmatige basis – idealiter ongeveer 1 keer per week, maar dit kan afhankelijk van jouw beschikbaarheden vanzelfsprekend variëren – ontmoet. Je komt daarvoor bij de jongere thuis, of spreekt elders af. We bepalen, op basis van jouw interesses, samen met jou welke begeleiding je het beste geeft, afhankelijk van de ondersteuningsvraag van de jongere (huiswerkbegeleiding, taal oefenen, …). We houden bij de selectie van de jongere rekening met je woonplaats.
Youth in Transit Brussel
In ons project ‘Youth In Transit’ ondersteun je op een individuele manier niet-begeleide minderjarige vluchtelingen (NBMV) bij hun integratie en hun overgang naar zelfstandigheid. De jongeren wonen in studio's van Caritas, maar zullen er na de transitieperiode (wanneer ze 18 worden, of wanneer ze klaar zijn om zelfstandig te wonen) alleen voor staan. Als vrijwilliger ondersteun je hen in een ‘buddy’-systeem, waarbij je elkaar op een regelmatige basis – idealiter ongeveer 1 keer per week, maar dit kan afhankelijk van jouw beschikbaarheden vanzelfsprekend variëren – ontmoet. Je komt bij de vluchteling thuis, of spreekt elders af. Wil je een activiteit buitenshuis organiseren? Dat kan natuurlijk ook. We bepalen, op basis van jouw interesses, samen met jou welke begeleiding je het beste geeft, afhankelijk van de ondersteuningsvraag van de jongere (huiswerkbegeleiding, taal oefenen, steunfiguur).
Administratie en juridische ondersteuning
Vind jij gemakkelijk je weg in de papieren? Op de hoofdzetel in Brussel kan je als vrijwilliger aan de slag om te helpen met administratieve taken of op de juridische dienst.
Vertalen
Help ons bij het vertalen van documenten, flyers, en andere publicatiematerialen. We zijn voornamelijk op zoek naar vertalers Nederlands-Frans of omgekeerd.