Internationale dag van de zeevaarders

Vandaag is het International Day of the Seafarer.

Caritas Vlaanderen bouwt met De Schroef het welzijnswerk en het onthaalbeleid voor de binnenschippersbevolking uit en werkt aan hun inclusie in het algemeen dienstenaanbod en in het maatschappelijk weefsel. We geven je graag een beeld van onze werking bij De Schroef.

Schroefkamp

1-10 augustus 2024

Het jaarlijkse Schroefkamp is een bijzondere gelegenheid voor de kinderen van de binnenschippers om elkaar te ontmoeten en samen activiteiten te kunnen doen. We zijn in volle voorbereiding van het kamp! Dit jaar gaat het door in Oudsbergen en draait het rond het thema van de film Madagaskar. 13 tot 18-jarigen gaan de volle tien dagen mee, 7 tot 12-jarigen sluiten iets later aan en blijven zeven dagen. Traditiegetrouw eindigt elk kamp met een bezoekdag en barbecue voor de familie.

Koffieklets

We organiseren met De Schroef, in samenwerking met het Apostolaat voor de binnenvaart, een vrijwilligerswerking ter voorkoming van vereenzaming van ouderen uit de binnenvaart. De Koffieklets en de samenwerking met de Dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen kaderen binnen deze doelstelling. Op de maandelijkse koffieklets zijn oud-schippers welkom om bij te praten en herinneringen op te halen. Koffie en taart zijn de ingrediënten voor een goed gesprek waarin ze zich herkennen.

De volgende koffiekletsen staan gepland op: 1 juli, 19 augustus, 7 oktober, 18 november en 16 december.

Schoolfeest De Schroef

15 juni 2024

We organiseren de ouderwerking en de ondersteuning van kleuterschool De Schroef, waar kinderen van binnenschippers, van werknemers uit de haven of van buurtbewoners terecht kunnen. We zetten volop in op extra promotie voor de kleuterklas De Schroef in samenwerking met het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs. Het Schoolfeest was een succes, met klasoptredens, een springkasteel en schminkstand, met muziek en gezelligheid bij mooi weer.

Scheepvaartbeurzen Antwerpen: Nautical Event en Openscheepvaartdagen

3-4 februari 2024 en 2-3 maart 2024

Naar lange traditie was de jeugdwerking van De Schroef opnieuw van de partij op de twee jaarlijkse scheepvaartweekends in Antwerpen. Op beide events verzorgt onze jeugdwerking de kinderanimatiestand. Dit jaar staken we onze stand in een circusjasje met circusartikelen zoals de diabolo en stok en bijzondere fietsjes om uit te testen. Een schminkhoek en het aanbod van suikerspinnen maakten de stand af. Zo konden de kinderen zich uitleven, terwijl hun ouders de tijd kregen om informatie in te winnen en uit te wisselen met andere binnenschippers op de beurs. Altijd veel animo en plezier gezien tijdens beide weekends!

Ledenweekend Hoge Rielen

3-4 februari 2024

Met een kleine maar gezellige groep leden en monitoren werden de Hoge Rielen (een verblijfsdomein in Lille) onveilig gemaakt in ware verradersstijl (naar het bekende TV spelprogramma 'De Verraders'). Het druilerige weer was geen pretbederver, maar creëerde de nodige mystieke sfeer om de ‘mol’ in het spel te trachten te ontmaskeren. Vriendschap, vertrouwen en samenwerking, daar draaide het om, o.a. tijdens het nachtspel! Op zondagochtend sloten we af met een heerlijk uitgebreid ontbijt en de ontmaskering van de 'verraders'.

Nieuwjaarsdrink

Zondag 7 januari 2024

Omdat de eerste editie al zo'n meevaller was, werd ook dit jaar een nieuwjaarsdrink in De Schroef georganiseerd. De jeugdwerking heette hun leden én familie hartelijk welkom om te klinken op het nieuwe jaar. In casino-stijl voor jong en oud kon iedereen een gokje wagen om een prijs te veroveren. We kregen hulp van vrouwengroep Agora 24 Antwerpen in de keuken om hamburgers en pannenkoeken klaar te maken. Wat een gezellige sfeer hing er!

Eindejaarsetentje monitoren

Net voor kerstvakantie 2023

We willen inzetten op ontmoeting en verbinding van de binnenschippers. Om het jaar goed af te sluiten, voorzagen we dan ook een etentje met de monitorenploeg. Bij het lekkere eten blikten we terug op het afgelopen jaar en de mooie, verrassende, beklijvende momenten die we hadden beleefd of mee mogelijk hadden gemaakt.

Sinterklaasfeest 

3 december 2023

Op een koude zondagnamiddag verwelkomden een 80-tal kinderen met hun families de Sint en zijn Pieten in De Schroef in Antwerpen. De aankomst van de Sint en zijn Pieten per boot in de haven van Antwerpen mocht op heel veel blijdschap en enthousiasme rekenen. Hun aanwezigheid werd gevierd met een kinderdisco en tal val sinterklaasliedjes. Nadien mocht ieder braaf kind (en dat waren ze allemaal) even bij de Sint komen en kreeg daarna een zak vol cadeautjes. De grote tent op de speelplaats van de Schroef zat afgeladen vol met blije gezichtjes en gelukkige ouders. Er was tijd en ruimte om bij te praten en te lachen, terwijl de kinderen zich lieten schminken of knutselden aan de kinderanimatietafel van de jeugdwerking.

Gerelateerde artikels