Terugblik Vormingsdag Ethisch leiderschap en spirituele zorgverlening

Op donderdag 5 mei 2022 hielden we in samenwerking met het bisdom Brugge en het bisdom Gent de vormingsdag 'Ethisch leiderschap en spirituele zorgverlening'. Deze vorming was bedoeld voor bestuurders, directies en leidinggevenden uit de Zorgsectoren. 48 mensen namen hieraan deel.

In de voormiddag bracht prof. dr. Anne Vandenhoeck met veel passie een presentatie over eerstelijns- en tweedelijns spirituele zorg in voorzieningen. Er leek veel interesse te zijn voor het onderwerp, te zien aan de nota's die werden genomen en de vragen achteraf.

Daarna nam Koen De Fruyt van de Broeders van Liefde het woord. Hij lichtte het parcours van de Broeders van Liefde toe, met concrete voorbeelden van lessen die zij geleerd hadden en zelf toepasten tijdens verdiepingssessies met directies van zorgorganisaties.

In de namiddag legde onze collega Tony De Jans, verantwoordelijk voor pastoraal en identiteit bij Caritas Vlaanderen, uit hoe de Octahedron een werkinstrument kan zijn voor directies van zorginstellingen. Na een korte toelichting van deze tool voor praktische ethiek voor directies van zorginstellingen, deed hij een kort wetenschappelijk experiment, wat voor een leuke sfeer zorgde.

Met tijd voor gesprek en uitwisseling zorgde dit evenement ook voor de gelegenheid om te netwerken binnen de sector.

Programma van de vormingsdag