Noodhulp: reacties organisaties
"In de kerk (naast ’t Vlot, Antwerpen) had ik vandaag een lang gesprek met F. Hij vertelde me dat hij uit Luik komt. Hij is gisteren in Antwerpen gearriveerd omdat de nachtopvang in Luik dicht zou zijn. Hij sliep aan de zijkant van het centraal station. Vanmorgen werd hij verkleumd wakker. Even later kwamen er gelukkig mensen voorbij die hem koffie gaven én een slaapzak. Ik zie dat het een van de slaapzakken van Caritas Vlaanderen is en bedenk dat de collega's van het 0utreachtream CAW de gulle gevers waren. Nu zit hij doodmoe in de kerk koffie te slurpen. We bellen rond, maar een bed arrangeren in Antwerpen lukt niet. Regiobeperking. Voor een douche is hij te laat. Het is 14u 's middags en de daklozencentra met douches zijn enkel in de ochtend open. Gelukkig kan ik wel een hygiënische kit geven en hebben we een lavabo ter beschikking. F. is blij dat hij zich even kan opfrissen en neemt alle spulletjes uit de kit dankbaar aan. Omdat we matrassen in een hoekje van de kerk gelegd hebben kan F. er ook nog een uurtje gaan rusten. Bij sluitingstijd vertrekt hij met een grote glimlach, en dankt voor de ontmoeting. Hij zwaait dat hij terug naar Luik zal trekken, dankbaar dat hij in Antwerpen wel even positieve lucht kon snuiven. Ik wens hem een behouden reis."
Niek Everts, 't Vlot, Antwerpen (Foto: Photo News)
"Deze crisis zet alles op scherp en vraagt meer dan ooit om structurele maatregelen. Mensen die dak- of thuisloos zijn hebben een woonst en voldoende ondersteuning nodig. De hygiënische pakketten die we uitdelen aan mensen zonder (t)huis zijn momenteel broodnodig en worden geapprecieerd. We verbinden en laten zien dat we deze mensen niet vergeten. Maar als organisatie zullen we blijven ijveren voor voldoende betaalbare woningen en duurzame begeleiding. Bedankt!"
Tom Van Vlierberghe, CAW Brussel
"Het Outreachteam is een deelwerking van CAW Antwerpen en biedt directe en laagdrempelige hulp en eventueel een intensieve begeleiding aan kwetsbare personen die vaak op straat leven en kampen met psychische en/of verslavingsproblemen. Het gaat veelal om mensen die geen of moeilijk aansluiting vinden bij de bestaande hulpverlening. Het team tracht tevens de resocialisatie van mensen met een verslavings- en/of psychiatrisch probleem te bevorderen door begeleiding aan te bieden rond concrete hulpvragen en, indien nodig en wenselijk, aanklampende begeleiding op maat in de leefomgeving van de cliënt.
Eén van de manieren om met onze cliënten in contact te komen is ze zelf te gaan opzoeken in hun leefomgeving. Bij daklozen kan dit de straat zijn, een park, een station of ander openbaar gebouw, ... Het vraagt vaak veel geduld vooraleer daklozen contact willen hebben of vertrouwen willen geven. Pas als dat vertrouwen er is kunnen we concrete stappen zetten om hen verder te helpen.
We komen echter ook vaak mensen tegen die geen of nog niet direct hulp aanvaarden of die omwille van hun problematiek geen probleeminzicht hebben. Soms is de hulp die we kunnen bieden beperkt omdat mensen niet over geldige verblijfspapieren beschikken of van buiten de regio komen waar ze niet direct terug naartoe willen of kunnen. De toeleiding naar hulp en/of opvang is voor deze groep van mensen vaak erg moeilijk of onmogelijk en vooral voor deze mensen kunnen de goederen die door Caritas aan onze dienst werden geleverd goed van pas komen. Zij hebben vaak geen andere keuze dan (tijdelijk) buiten te slapen, al dan niet beschut. Hen bieden we dan, hopelijk in afwachting van opvang, een slaapmat en/of slaapzak aan.
De hygiënische kits komen voor veel van onze cliënten goed van pas, zowel wanneer ze dakloos zijn als wanneer ze het geluk hebben om over (tijdelijk) onderdak te beschikken. Naast problemen met onderdak kampen ze vaak ook met financiële problemen, waardoor de zorg voor zichzelf en hun gezondheid niet altijd de eerste prioriteit is of kan zijn. De kits die we via Caritas Vlaanderen hebben ontvangen, bevatten heel wat producten die de gezondheid en hygiëne van onze cliënten ten goede komt en die dan ook in dank zullen aanvaard worden. Daar wij mobiele werkers zijn zullen wij zelf deze goederen en producten naar onze cliënten brengen. Andere diensten kunnen ook behoeftige cliënten naar onze werking sturen.
Wij danken Caritas Vlaanderen dan ook van harte voor deze gulle gift waar we zeker een tijd mee verder kunnen."
Marc Huygen, CAW Antwerpen (Foto: Photo News)
"Wij van 'Onthaal Sint-Antonius' kregen hygiënische zakken, slaapzakken en matjes van Caritas Vlaanderen. Héél hartelijk dank voor jullie gulle gaven. Wat waren de mensen daar héél blij mee... We hadden maar 2 hygiëne zakken meer over. De rest was allemaal al de deur uit....
Van héél de groep vrijwilligers, die het mochten doorgeven, dank!!!"
Rita Somers, Onthaal Sint-Antonius, Antwerpen