
Pastorale Gespreksvoering 2025
Intertiodesane cursus (5 vormingsdagen) voor pastores uit de zorgsector
Wat houdt deze vorming in?
De vorming vertrekt vanuit een christelijk referentiekader en is wetenschappelijk onderbouwd. We geven aandacht aan de grondhouding van de pastor en bieden modellen aan van zingevende gespreksvoering.
Met deze vorming willen we volgende leerdoelen realiseren:
- Verrijken van het eigen inzicht in methoden, thema’s en eigenheid van pastorale gespreksvoering.
- Zicht krijgen op de situering van pastorale gespreksvoering in het geheel van spirituele en pastorale zorg en begeleiding.
- Ontwikkelen van een persoonlijke visie op het pastorale werk en op de eigen identiteit als pastor, aan de hand van praktisch-theologische begrippen en benaderingen.
- Bewust worden van houdingen, ontwikkelen van vaardigheden en inoefenen van gesprekstechnieken met aandacht voor andere vormen van pastorale interventie en met aandacht voor de impact van pastorale gesprekken op de eigen persoon.
We vertrekken steeds vanuit de analyse van een gespreksverslag en bieden daarbij kansen voor persoonlijke reflectie en verdieping, uitwisseling en confrontatie.
Verwachtingen?
Van iedere deelnemer wordt verwacht werkmateriaal en werkervaringen in te brengen, bijvoorbeeld via een uitgeschreven gespreksverslag of verbatim.
Wie deelneemt, engageert zich voor het hele programma en voor een leerproces waarin het eigen leren en dat van de andere deelnemers zo optimaal mogelijk kan verlopen.
Doelgroep
Deze vorming richt zich tot pastores werkzaam in algemene en psychiatrische ziekenhuizen, woonzorgcentra en voorzieningen voor personen met een beperking.
Een pastorale opleiding is nodig om te kunnen deelnemen.
Wanneer ?
Deze vorming omvat 5 cursusdagen van 10u00 (onthaal vanaf 9u30) tot 16.00 uur op de volgende data:
- Vrijdag 26 september 2025
- Vrijdag 17 oktober 2025
- Vrijdag 21 november 2025
- Vrijdag 12 december 2025
- Vrijdag 23 januari 2026
Waar?
De vorming vindt plaats in de ‘Oude Abdij van Drongen’, Drongenplein 27, 9031 Drongen.
De Oude Abdij is bereikbaar met het openbaar vervoer.
Begeleiding
De vorming vindt plaats onder de deskundige begeleiding van Martijn Steegen. Hij is hoofdpastor in het UZ Gasthuisberg in Leuven en verbonden aan de onderzoekseenheid Pastoraaltheologie en Empirische theologie van de KULeuven.
Prijs
350 euro, koffie/thee en warme maaltijd inbegrepen.
Als je om financiële redenen niet kan deelnemen bespreek je dit best met je diocesane verantwoordelijke.
Opgelet: je inschrijving is pas definitief nadat de diocesane verantwoordelijke hierover met jou contact heeft opgenomen.