Over de muur
Dak- en thuisloosheid bij jongeren is nog steeds een onderbelicht fenomeen. Studies in de laatste jaren zijn evenwel duidelijk: de situatie voor sommige jongeren ís kritiek. Vanuit Caritas Vlaanderen willen we bijdragen aan oplossingen die broodnodig zijn.
Daarom werkten we een CaritasRapport uit, waarin we verschillende goede praktijken uit binnen- en buitenland die een bron van inspiratie kunnen zijn in de aanpak van dak- en thuisloosheid bij jongeren belichten. We geven ook aanbevelingen mee voor beleidsmakers op het lokale en bovenlokale niveau.
We vertrekken daarbij van een beperkte omgevingsanalyse, waarbij we recente studies aan elkaar koppelen. Vooral de Nulmeting Dak- en Thuisloosheid (2014) is daarbij een aangewezen leidraad. Uit die meting blijkt dat een kwart van de thuislozen jongvolwassen is. In absolute cijfers telden de onderzoekers 1.375 thuislozen tussen de 18 en 25 jaar . Zo’n 200 van hen verbleven voordien in de jeugdhulp. Heel wat jongvolwassenen die de instelling verlaten proberen eerst zelfstandig te wonen en wanneer dat niet lukt, belanden ze vaak in de thuislozenzorg. Belangrijk is dat die cijfers nog geen rekening houden met wat we sofa-surfers noemen: jongeren die bij vrienden op de sofa slapen en niet gekend zijn bij hulpverleners.
Vervolgens geven we een overzicht van praktijken uit binnen- en buitenland die tot goede resultaten leiden. Die evidence-based methodieken kunnen ook bij ons oplossingen bieden voor jongeren in dak- en thuisloosheid. We vertrekken daarbij vanuit de initiatieven binnen ons eigen Europese Caritas-netwerk. We zijn echter zeer dankbaar om daarnaast ook gebruik te mogen maken van de expertise van de Europese koepel van daklozenorganisaties, FEANTSA , in het bijzonder van Robbie Stakelum, stafmedewerker FEANTSA YOUTH.
Eindigen doen we met beleidsaanbevelingen voor (politieke) beleidsmakers op verschillende niveaus. Als middenveldorganisatie vinden we het belangrijk om de sector te inspireren met nieuwe praktijken, maar zonder structurele veranderingen zullen we blijven dweilen terwijl de (brand)kranen open staan. Enkel preventieve en structurele maatregelen kunnen werkelijke verandering brengen in de strijd tegen dak- en thuisloosheid bij jongeren en in de strijd tegen armoede in het algemeen.
Op de studiedag Over de muur stelden we het rapport voor, met enkele sprekers uit binnen- en buitenland uit. Tijdens een plenaire voormiddag gaven zij ons korte smaakmakers, in het namiddaggedeelte volgden verdiepingssessies met de voormiddagsprekers en terreinwerkers, waarbij interactie met en tussen de deelnemers centraal stond.
Presentaties Studiedag Over de muur
- Internationale praktijken in de aanpak van dak- en thuisloosheid bij jongeren
Thijs Smeyers, Coördinator Politiek & Beleid bij Caritas Vlaanderen - Dak- en thuisloosheid bij jongeren in België: een inleiding
Koen Hermans, Professor bij LUCAS, Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy (KU Leuven) - Young homeless people in Denmark. Evidence and interventions
Lars Benjaminsen, Senior Researcher bij SFI - The Danish National Centre for Social Research - Youth homelessness: implications for practice and policy
Paula Mayock, Assistant Professor bij School of Social Work and Social Policy en Senior Researcher bij Children's Research Centre, Trinity College Dublin - Combatting youth homelessness in Europe: good practices and key elements
Robbie Stakelum, coördinator van FEANTSA Youth Network
Inhoud publicatie 'Over de muur'
- Omgevingsanalyse
- Goede praktijken
- Beleidsaanbevelingen
- Literatuurlijst
Download hier de pdf
Gerelateerde publicaties