Binnenschippers hebben recht op volwaardige participatie in de samenleving
Beeld: QSimple (Flickr)
De Karel de Grote Hogeschool deed onderzoek naar de noden en verwachtingen van de binnenschippers in opdracht van vzw De Schroef. De resultaten van die enquête zijn bekend en blijkt dat de binnenschippers in steeds woeliger wateren lijken te verkeren.
Het economisch leven versnelt. De wachttijden voor het laden en lossen verkorten. Daarom doen de binnenschippers een smeekbede voor meer georganiseerde contactmogelijkheden. Er is een uitdrukkelijke vraag naar meer community vorming.
Het aantal aanlegplaatsen en autosteigers neemt af. Dit ontneemt de schippers de mogelijkheid om gerust en veilig te kunnen aanmeren voor enkele dagen, van bemanning te wisselen, in geval van noodsituaties of om gewoon even met de auto aan land te kunnen. Dit is de gedeelde verantwoordelijkheid van de waterwegen, de lokale besturen en de havens.
Bij een zorgverlener raak je nog moeilijk zonder afspraak. Dat gebrek aan flexibiliteit zorgt er voor dat binnenschippers niet meer tot bij een dokter, tandarts, psycholoog, kinesist geraken door hun onvoorspelbare vaarschema. "Ik zit op de Donau en vaar richting België, maar maandag om 14u45 een afspraak halen hangt af van de drukte op de waterwegen, de stroomrichting, het gewicht dat ik vervoer, de mogelijkheid om aan te meren, ..."
Het schipperskwartier en de schipperscafé's zijn verdwenen, door de snelle opeenvolging van de binnenvaartopdrachten van vandaag. Schippers kunnen haast niet meer deelnemen aan sociale, culturele en sportieve activiteiten, terwijl die nood er wel is.
De zeer territoriale redenering die diensten en overheden hanteren, en de dominantie van het sedentaire denken, doet de binnenschippers (en andere trekkende mensen) almaar meer uit de boot vallen.
Door het beperken van het sociale leven van de binnschippers is het beroep niet aantrekkelijk meer, terwijl de vraag naar transport per binnenvaart wel boomt. Caritas Vlaanderen gaat samen met De Schroef met de conclusies van het onderzoek aan de slag om het welzijn van de binnenschippers te proberen te verbeteren.