Caritas Vlaanderen over re-integratie van Roma

Dorien Van Haute, adjunct directeur, en Sylvia Servranckx, teamcoördinator Lübecksite, lichtten de situatie van Roma in België en de rol van Caritas Vlaanderen hierin toe op de studiedag rond Re-integratie van Caritas International.be en Fedasil op 15 juni.

Samengevat:

Situatie Roma in België:

  • Veel bronnen spreken van 30.000, maar grassroot organisaties schatten het aantal op 40 tot 50.000. 
  • Meestal (intra-)Europese migranten, maar geen homogene groep. Vanwege verschillende nationaliteiten, het moment waarop ze in België aankwamen en hun sociaaleconomische status.  
  • Het grootste aantal heeft niet de Belgische nationaliteit en spreekt de taal niet.
  • Ze vluchten door extreem slechte levensomstandigheden, discriminatie en gebrek aan gelijke kansen, maar ondervinden moeilijkheden om te integreren in de Belgische samenleving.

Caritas Vlaanderen zet zich in voor Rom, Roma en woonwagenbewoners in Vlaanderen en Brussel met verschillende projecten:

  • Perspectief wonen, Lübecksite Gent: driejarig opvanginitiatief in samenwerking met Stad Gent voor mensen afkomstig uit precaire mobiele woonomstandigheden. Begeleiding met als doel goede en stabiele woon- en leefomstandigheden te vinden.
  • Referentieadressen: een referentieadres, postpunt en ondersteuning bij sociale administratie, bedoeld voor woonwagenbewoners in België
  • De Spelcaravan, een project van Be-REYN: spelboxen met educatieve spelmaterialen voor op de doortrekkersterreinen
  • Informeel thuisonderwijs aan woonwagenbewoners, door vrijwilligers van het European Solidarity Corps
  • PAKIV: training antidiscriminatie jegens Roma aan welzijnswerkers en politieagenten

Daarnaast doen we aan advocacy: we doen aan bewustmaking en nemen standpunt in binnen netwerken, platformen en in de media. We doen aan positieve beeldvorming met een op rechten gebaseerde en mensgerichte benadering.

Tot slot delen we onze praktijken en doen we aan belangenbehartiging op Europees niveau, met de 'community of practice' over Roma inclusie, met Caritas Europa, en de Caritassen van Servië, Portugal, Tsjechië en België.

Er was een informatiesessie over Oekraïne, door Caritas Oekraïne en Caritas International.be, en informatiestanden over Oekraïne, Moldova, Albanië, Servië, Armenië en Georgië.

Er volgden nog werkgroepen over: (1) re-integratie in conflictgebieden (door Caritas Oekraïne & Armeense Caritas), (2) Hulp bij re-integratie voor teruggekeerde Roma (door Caritas Moldavië & Caritas Servië) en (3) Sociale re-integratie (door Caritas Georgië & Caritas Albanië).

Caritas