Caritas Vlaanderen verwelkomt paus Leo XIV in verbondenheid met de wereldwijde Caritasfamilie

In navolging van Caritas Internationalis sluit Caritas Vlaanderen zich aan bij de vreugdevolle verwelkoming van paus Leo XIV. Samen met de universele Kerk danken wij voor deze nieuwe herder, en we bidden voor een gezegende start van zijn pontificaat. We engageren ons om hem te volgen in een geest van dienstbaarheid, dialoog en synodaliteit – waarden die ook het hart vormen van onze werking.

De keuze voor de naam Leo draagt een sterke symboliek. Op 17 mei herdenken we het 134-jarig bestaan van Rerum Novarum, de encycliek van paus Leo XIII die de basis vormde van de katholieke sociale leer en het sociale engagement van de Kerk. Deze traditie zet paus Leo XIV voort door zich duidelijk uit te spreken voor vrede, solidariteit en nabijheid bij wie lijdt – principes die ook Caritas Vlaanderen dagelijks in de praktijk brengt.

Zoals onze confederatie stelt: “Caritas is niet zomaar een hulporganisatie – het is een manifestatie van Gods liefde in actie.” Ook in Vlaanderen willen wij die liefde zichtbaar maken door op te komen voor mensen in kwetsbare situaties en te bouwen aan een samenleving waarin niemand wordt uitgesloten. We doen dit met concrete daden van solidariteit en met de waardigheid van elke persoon als uitgangspunt – in lijn met paus Franciscus’ oproep om te luisteren naar zowel “de roep van de aarde als de roep van de armen”.

Paus Leo XIV, geboren in Chicago, was jarenlang bisschop in Peru en lid van de raad van bestuur van Caritas Peru. Zijn pastorale ervaring in het Zuiden en zijn betrokkenheid bij Caritaswerk wereldwijd geven hoop op een pontificaat geworteld in nabijheid en gerechtigheid.

Samen met de andere leden van Caritas Internationalis, actief in meer dan 200 landen, wil Caritas Vlaanderen blijven bijdragen aan een meer rechtvaardige en solidaire wereld. Wij blijven inzetten op verbondenheid, dienstbaarheid en structurele verandering – met het Evangelie en de katholieke sociale leer als kompas, en in verbondenheid met de mensen aan wie we dagelijks een stem geven.

Caritas Vlaanderen
In verbondenheid met Caritas Internationalis

Wij refereren graag naar het nieuwsbericht van onze confederatie Caritas Internationalis, waarin ze de nieuwe paus verwelkomen, waarvan je hieronder de vertaling vindt.

Vaticaanstad – 8 mei 2025 – Caritas Internationalis is verheugd zich samen met de universele Kerk in dankbaarheid te verenigen bij het verwelkomen van paus Leo XIV. We bieden onze oprechte gebeden aan bij de start van zijn heilige ambt en beloven hem te volgen en te steunen in een geest van dienstbaarheid en synodaliteit, zodat hij, als herder van de Kerk, een zichtbaar fundament mag zijn van eenheid in geloof en gemeenschap in liefde, ‘bruggen bouwend via dialoog’, terwijl we samen op weg gaan naar een synodale Kerk, voor meer vrede en naastenliefde, dicht bij wie lijden.

De keuze voor de naam Leo is veelbetekenend nu we op 17 mei het 134-jarig jubileum naderen van de encycliek Rerum Novarum van Leo XIII, een duidelijke uiting van de sociale opdracht van de Kerk en van de katholieke sociale leer.

Aangezien “de dienst van de naastenliefde een wezenlijk bestanddeel is van de zending van de Kerk en een onmisbare uitdrukking van haar diepste wezen” (Benedictus XVI, Intima Ecclesiae Natura), nodigt dit nieuwe hoofdstuk ons uit om onze missie te hernieuwen – getuigen van Christus’ liefde door concrete daden van mededogen, gerechtigheid en hoop voor de meest kwetsbaren in de wereld, met de waardigheid van elke mens centraal, luisterend “zowel naar de roep van de aarde als de roep van de armen” (Paus Franciscus, Laudato Si’, 49).

“Caritas is niet zomaar een hulporganisatie – het is een manifestatie van Gods liefde in actie,” zei kardinaal Tarcisio Isao Kikuchi, voorzitter van Caritas Internationalis. “Wij staan klaar om met de Heilige Vader op weg te gaan als de caritatieve arm van de Kerk, en bouwen aan een gemeenschap die elke mens dient en optilt met waardigheid.”

“Dit is een opwindend moment voor de Kerk en de wereld,” aldus Alistair Dutton, secretaris-generaal van Caritas Internationalis. “De onmiddellijke focus van paus Leo op vrede, solidariteit, dialoog en naastenliefde, en in het bijzonder zijn inzet voor mensen die lijden, toont zijn betrokkenheid bij een missionaire Kerk voor de armen en sociale rechtvaardigheid. Wij kijken ernaar uit om onze missie voort te zetten en samen te werken met de Heilige Vader om hoop te brengen waar dat het meest nodig is.”

Paus Leo XIV, voorheen kardinaal Robert Prevost, werd geboren in Chicago, Illinois, en was tot voor kort prefect van het Dicasterie voor Bisschoppen. Daarvoor was hij bisschop van Chiclayo in Peru, waar hij meer dan twintig jaar woonde. Tussen 2022 en 2024 was hij lid van de Raad van Bestuur van Caritas Peru.

Namens CRS, een van de leden van de Caritas Internationalis-confederatie in de VS, zei Sean Callahan, voorzitter en CEO van CRS: “Wij zijn dolblij met de verkiezing van paus Leo XIV en kijken uit naar zijn leiderschap en begeleiding. Als eerste paus geboren in de Verenigde Staten is dit een gedenkwaardig moment voor Amerikaanse katholieken. Als humanitaire organisatie van de Amerikaanse Kerk is CRS trots om zijn historische verkiezing te vieren.”

Geworteld in het Evangelie en de katholieke sociale leer is Caritas Internationalis een confederatie van 162 lidorganisaties die actief zijn in meer dan 200 landen en gebieden. Ze bieden hulp bij humanitaire crisissen, bevorderen integrale menselijke ontwikkeling en spreken zich uit tegen onrecht, om zo een wereld op te bouwen “waarin elke mens, ongeacht ras, religie of nationaliteit, een volledig menswaardig leven kan leiden” (Paulus VI, Populorum Progressio, 47). Zoals paus Benedictus XVI schreef in Deus Caritas Est: “Er zullen altijd situaties van materiële nood zijn waarin concrete liefde voor de naaste onmisbaar is.”

In elke crisis – van conflictgebieden tot klimaatrampen – belichaamt Caritas Internationalis die concrete liefde, zichtbaar gemaakt in dienstbaarheid met professionele bekwaamheid en menselijkheid (vgl. Benedictus XVI, Deus Caritas Est, 31a). Ons werk is gebouwd op het fundament van solidariteit, die paus Johannes Paulus II niet omschreef als een vage emotie, maar als “een vaste en volgehouden vastberadenheid om zich in te zetten voor het algemeen welzijn” (Sollicitudo Rei Socialis, 38). Die inzet voor het algemeen welzijn is urgenter dan ooit in een wereld die wordt geconfronteerd met oorlog, ontheemding, ongelijkheid en ecologische ontwrichting.

Geïnspireerd door de woorden van paus Franciscus in Fratelli Tutti – “Een liefde die grenzen overstijgt is de basis voor een ware en universele broederlijkheid” – hernieuwt Caritas Internationalis haar inzet voor een wereldwijde verbondenheid waarin niemand wordt uitgesloten. We verbinden ons ertoe samen op weg te gaan – binnen de Kerk en met het volk van God – om een rechtvaardigere, vreedzamere en mededogende wereld te bouwen, waar niemand wordt buitengesloten en liefde geen grenzen kent.