Opvoeden is geen kinderspel, zeker voor gezinnen die in een context van armoede leven. Ouders kunnen daardoor sneller de indruk krijgen dat ze tekortschieten. De focus gaat naar overleven, waardoor er minder ruimte is om tot rust te komen en een thuis te creëren. Ook het toekomstperspectief van ouders, jongeren en kinderen wordt vaak beperkt door de context waarin zij zich bevinden. De aandacht voor de context en situatie waarin het gezin leeft, moet voorkomen dat ouders in armoede bestempeld worden als slechte opvoeders en kinderen bestempeld worden als probleemkinderen. Maatwerk is dus nodig voor een diversiteit aan gezinnen en noden.
De hefbomen die gezinsondersteuning kan bieden om een verschil te maken voor gezinnen in armoede zijn zeer divers. Het zit in grote, kleine, materiële, immateriële, tastbare, ontastbare, structurele of flankerende elementen. Caritas Vlaanderen vertrekt vanuit een krachtgerichte en empowerende visie op armoedebestrijding. Het gaat om het zorgdragen voor en versterken van gezinnen, niet voor hen maar met hen, en op hun ritme. Het gaat ook om maatschappelijke verandering: Caritas Vlaanderen blijft inzetten op structurele verandering en op het wegwerken van sociale ongelijkheden in de maatschappij.
Webinar Gezinvol Ondersteunen
Op donderdag 17/06/2021 organiseerden we een webinar over: hoe gezinsondersteuning de hefboom kan zijn om armoede te bestrijden.
Hieronder vind je de opname van het volledige webinar.
" Dankjewel ... mega interessant ...hier gaan we mee aan de slag! " | " Vanuit Huis van het Kind Wetteren vonden we het zeer interessant en inspirerend. We kopen zeker het boek! " | " Heel boeiende case vanuit Tongeren! "
Ons panel bestond uit:
Michel Vandenbroeck
professor Gezinspedagogiek
Universiteit Gent
Ellen Thijs, Cindy Doumen en gezinsondersteuner Ann Verlackt
TOOM-project
Rudy De Cock
stafmedewerker Kind en Gezin
& aanspreekfiguur voor
kansarmoede en integratie
Dorien Van Haute
adjunct directeur
Caritas Vlaanderen
Caritas sprak met organisaties in de gezinsondersteuning
Caritas Vlaanderen biedt met haar operationele werking 'Caritas Hulpbetoon' steun aan organisaties die met kwetsbare mensen werken, waaronder ook organisaties in de gezinsondersteuning. Meer info
We spraken met enkele van deze organisaties over armoedebestrijding.
Elegast vzw
De Antwerpse vzw Elegast zet zich sinds 1978 in voor kinderen en jongeren die in een verontrustende opvoedingssituatie zitten, maar is ook breder dan die jeugdwerking. Ze bieden hulp aan in het kader van jeugdzorg, onderwijs, justitie en maatschappelijk werk.
De Touter vzw
Vzw De Touter is een organisatie binnen Bijzondere Jeugdzorg. Kinderen, jongeren en hun gezin krijgen er een combinatie van contextbegeleiding aan huis met groeps- en individuele begeleiding in het centrum. Naast de dagcentra is er ook een divers aanbod aan mobiele contextbegeleiding en is er de dienst, Tangram, begeleiding aan jongeren bij het autonoom wonen.
De Zeshoek vzw
Het Centrum Integrale Gezinszorg De Zeshoek in Lommel biedt residentiële en mobiele begeleiding aan gezinnen waarvan het gezinsfunctioneren problematisch is. De focus ligt op de zorg van het kind. Doelgroepen zijn aanstaande ouders, gezinnen met jonge kinderen en tienermoeders.
De Wissel vzw
Caritas Vlaanderen sprak Louis van De Switch, een afdeling van De Wissel vzw. De Wissel is een voorziening bijzondere jeugdzorg in het Leuvense en begeleidt meisjes tussen 14 en 21 jaar. Deze meisjes verblijven zowel residentieel, als thuis of alleen onder begeleiding van De Wissel.
Publicatie 'Gezinvol ondersteunen'
Opvoeden is geen kinderspel, zeker voor gezinnen die in armoede leven. Professionals en vrijwilligers die gezinsondersteuning bieden, trachten dat verschil te maken voor gezinnen en tegengewicht te bieden aan de moeilijkheden die ze ervaren. Caritas Vlaanderen ging, samen met heel wat partners, op zoek naar de hefbomen die gezinsondersteuning kan bieden om armoede te helpen bestrijden. In een bonte verzameling van invalshoeken laten we experts, praktijkwerkers, ouders, onderzoekers, ervaringsdeskundigen en beleidswerkers aan het woord om te inspireren met inzichten, ervaringen en bruisende praktijken. We geloven in de meerwaarde van samengedragen zorg, en in de bevrijdende kracht die hiervan kan uitgaan voor mensen die in uitzichtloze situaties terecht zijn gekomen.