Dak- en thuisloosheid bij jongeren is nog steeds een onderbelicht fenomeen. Studies in de laatste jaren zijn evenwel duidelijk: de situatie voor sommige jongeren ís kritiek.

De problematiek is groot, niet alleen in steden, maar ook in landelijke gemeenten. We willen aandacht vestigen op kinderen en jongeren in deze precaire situatie. Ze zijn in de fleur van hun leven, maar tegelijk staat dat leven op zijn kop omdat ze geen plek hebben die ze thuis kunnen noemen. En ze zijn talrijk, want maar liefst 1 op 5 van de volwassen dak- en thuislozen in ons land is tussen de 18 en 25 jaar. Dat blijkt uit de daklozentelling die in 2020 georganiseerd werd door de Koning Boudewijnstichting, de KU Leuven en de Université de Liège.

De klassieke beeldvorming van daklozen als oudere mannen op straat, moet dus dringend op de schop. Het gaat evengoed over jongeren die uit huis gezet zijn, in kraakpanden, garages of caravans wonen of over mensen die gedurende korte periodes bij vrienden slapen om dan weer verder te trekken, de zogenaamde sofaslapers. Het gaat bijvoorbeeld ook om kinderen en jongeren uit gezinnen met precair verblijfsrecht, of jonge mensen op de drempel van volwassenheid die zelf een precair verblijfsrecht hebben.

    DAKUZIE (project)

    DAKUZIE is een netwerk rond dak- en thuisloosheid bij kinderen en jongeren. In 2021 bundelden Betonne Jeugd en Caritas Vlaanderen voor het eerst de krachten om een community op te starten rond deze schrijnende problematiek. Vanuit de rotsvaste overtuiging dat alle kinderen en jongeren recht hebben op een menswaardige woning, brengt het netwerkorganisaties, academici en experten rond dak- en thuisloosheid bij kinderen en jongeren samen.

    Over de muur (publicatie)

    In Caritas Rapport 'Over de muur' belichten we verschillende goede praktijken uit binnen- en buitenland die een bron van inspiratie kunnen zijn in de aanpak van dak- en thuisloosheid bij jongeren. We geven ook aanbevelingen mee voor beleidsmakers op het lokale en bovenlokale niveau.

    "Klassieke beeldvorming van daklozen als oudere mannen op straat, moet dringend op de schop" (Opinie)

    Maar liefst 1 op 5 van de volwassen dak- en thuislozen in ons land is tussen de 18 en 25 jaar. We willen de aandacht vestigen op de vele kinderen en jongeren die geen 'thuis' hebben of zelfs nog maar een dak boven het hoofd.

Gerelateerde artikels