Omdat rondtrekkende kinderen ook recht hebben op onderwijs

Alida Battaglia en Amaia Azpiroz zijn beide ESC-vrijwilligers (European Solidarity Corps) bij Caritas Vlaanderen. Ze richten hun aandacht in de eerste plaats op de kinderen van rondtrekkende families: "Sinds augustus hebben we onze vrijdagen en woensdagen gewijd aan een bezoek aan het doortrekkersterrein van Asse en Lille. Elke week brengen we daar twee uur door met een groep kinderen tussen 4 en 12 jaar. Deze kinderen hebben niet het voorrecht om naar school te gaan, dus hebben we het op ons genomen om eenvoudige maar inclusieve activiteiten te creëren die hun dag opvrolijken, meestal binnen de gezellige grenzen van een caravan.

We zien dat de activiteiten die we organiseren de interesse van de kinderen krijgen en zien hen genieten van de tijd die we samen doorbrengen. Door hun nomadische levensstijl en beperkte toegang tot traditioneel onderwijs of recreatieve activiteiten, is onze Spelcaravan voor hen de enige mogelijkheid om in contact te komen met andere kinderen en individuen buiten hun eigen gemeenschap. Deze kinderen spelen van nature niet met elkaar als ze uit verschillende families komen. Wij proberen hun wereld dus uit te breiden en hun sociale connecties te verbreden.

De kinderen ontdekken hun sterke punten, interesses en competenties en ze leren ook essentiële sociale vaardigheden terwijl ze met andere kinderen spelen. We laten hen bovendien kennis maken met de wereld van het onderwijs, door voorzichtig begrippen als lezen, schrijven en spreken te introduceren door middel van een gevarieerd aanbod aan spelletjes en activiteiten.

Het gaat echter niet altijd van een leien dakje. De ouders in deze gezinnen zijn de uiteindelijke beslissers en soms geven ze geen prioriteit aan onze Spelcaravan. Het is een uitdaging omdat deze gezinnen slechts in periodes van drie weken na elkaar per doortrekkersterrein in Vlaanderen mogen verblijven. Dit maakt het moeilijk om een diepe en blijvende impact te creëren door middel van de Spelcaravan. Elke drie weken worden we geconfronteerd met nieuwe gezinnen en verschillende kinderen op verschillende niveaus."