Zero Discrimination Day
‘De laatste aanvaarde vorm van racisme is die tegen Roma’. Dat kopte De Standaard enkele weken geleden. En helaas schuilt daar een pijnlijke waarheid achter. Eentje die we vandaag, op Zero Discrimination Day, graag nog eens onder de aandacht brengen. Discriminatie tegen Roma is al decennialang een gigantisch probleem. Niet alleen in België trouwens. Net als de Joden werden Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd en op grote schaal om het leven gebracht in concentratiekampen. Naar schatting stierven er zo’n half miljoen Roma in die kampen. Een genocide waar trouwens pas in 1982 erkenning voor kwam.
Helaas krijgen Roma ook vandaag te maken met racisme en discriminatie. In de Eurobarometer rond discriminatie die door de Europese Commissie werd uitgebracht in 2019 stapelen de schokkende cijfers zich op. Maar liefst 22% van de Belgen zou zich niet comfortabel voelen met een Roma-collega, 38% zou een Roma als politieke leider niet zien zitten en 41% zou geen Roma als schoonzoon of -dochter willen. Daarbij komt ook nog eens de alomtegenwoordige negatieve perceptie die er heerst rond deze bevolkingsgroep. Wanneer mensen het woordje Roma horen, denken ze al snel aan diefstal, bedelarij en geweld. Positieve verhalen over Roma zijn er veel te weinig en succesvolle Roma durven zich vaak niet kenbaar te maken als rolmodel uit schrik om als minderwaardig gezien te worden door de mensen rondom hen.
Op deze Zero Discrimination Day roepen we onze overheden dan ook op om werk te maken van de strijd tegen de discriminatie van Roma. De nieuwe Nationale Romastrategie die er zit aan te komen, zal daar een belangrijke rol in moeten spelen. We drukken dan ook expliciet onze hoop uit dat die ambitieus zal zijn en dat ook de problematieken rond de negatieve beeldvorming van Roma daarin behandeld zullen worden. De reizende tentoonstelling ‘Reflecties. Roma in België’ die met steun van de POD Maatschappelijke Integratie georganiseerd wordt, is in ieder geval al een broodnodig initiatief dat op de aanpak van deze beeldvorming inzet. Zo’n tentoonstelling juichen we vanuit Caritas Vlaanderen ten volle toe en ook in de toekomst blijven we graag ons steentje bijdragen bij de verspreiding van dergelijke initiatieven.