Caritas Vlaanderen Spiritwijzer Algemene ziekenhuizen

Spiritwijzer voor algemene ziekenhuizen

Een brug tussen eerste- en tweedelijnszorg

De spiritwijzer voor het algemeen ziekenhuis is ontwikkeld als een handige tool voor verpleegkundigen die in de eerste lijnzorg frequent contact hebben met patiënten. De spiritwijzer is opgevat als een schaal, waar verschillende kwadranten te onderscheiden zijn. Per kwadrant – gevoelens, levenspijn, levensbalans, verbinding zoeken, – zijn vaak gehoorde uitspraken of vaak gestelde vragen opgenomen. Verpleegkundigen worden aangemoedigd om actief en empathisch te luisteren, en eventueel ook in te gaan op vragen of verzuchtingen. Vaak is het verhelderend om een vraag anders te formuleren, of verduidelijking te vragen. Wanneer ze merken dat de patiënt worstelt met zijn of haar situatie, of overvallen wordt door onmacht of kwetsbaarheid, kunnen ze dit signaleren aan de spiritueel zorgverlener die dan kan langsgaan bij de patiënt voor een vrijblijvend gesprek en een eventuele begeleiding.

Om met deze spiritwijzer aan de slag te gaan, is het aangewezen dat verpleegkundigen een gepaste vorming volgen, bij voorkeur aangeboden door de pastor of spiritueel zorgverlener van het ziekenhuis. Het werken met dit instrument kan ook best geïntegreerd worden in de zorgcultuur en zorgvisie van het ziekenhuis.

In een volgend stadium kan de terminologie van de spiritwijzer gehanteerd worden in het elektronisch patiëntendossier, en op die manier bijdragen tot een interdisciplinaire registratie van de geboden zorg.

Spiritwijzer Algemene Ziekenhuizen bestellen

Bestel Spiritwijzer Algemene Ziekenhuizen

Bovenstaande link leidt naar een bestelformulier. Wanneer wij dit ingevulde formulier van jou ontvangen, zenden we jou een e-mail met verdere details over de betaling per overschrijving en de verzending. Wanneer wij jouw overschrijving hebben ontvangen, sturen wij jou via bpost de Spiritwijzer Algemene Ziekenhuizen naar het adres dat je hier invulde. 

Vragen/ Info

Marietje Peels
Stafmedewerker pastoraal en identiteit 
marietje.peels@vlbm.be
M +32 (0)496 85 35 24

Bekijk onze andere Spiritwijzers