Integra
In 't kort
- een fusie van zorGGroep Zin, het centrum voor geestelijke gezondheidszorg DAGG en het centrum voor psychosociale revalidatie Validag.
- zorGGroep Zin is een ambulant centrum voor gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg en drugpreventie
Dienstverlening van Integra
Integra biedt gespecialiseerde ambulante zorg rond geestelijke gezondheidsthema’s in bepaalde Limburgse regio’s. Zowel kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen en/of hun omgeving, kunnen in die regio’s bij ons terecht met psychische en/of psychiatrische problemen. Dit kan gaan om bijvoorbeeld angsten, depressie, psychosezorg, borderline, rouwverwerking, …
Integra heeft een uitgebreide werking van preventie tot zorg en harmreduction rond verslaving.
Sinds mei 2023 is zorGGroep Zin gefusioneerd met DAGG (centrum voor geestelijke gezondheidszorg) en Validag (centrum voor psychosociale revalidatie).
zorGGroep Zin was op zijn beurt een fusie van de Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen Limburg vzw (CAD Limburg) en de Vereniging Geestelijke Gezondheidszorg vzw (CGG VGGZ).
Met het preventieteam streven we ernaar om problemen met betrekking tot tabak, alcohol, drugs, gokken en gamen te voorkomen. Indien er toch sprake is van gebruik of misbruik, proberen we erger te voorkomen. De suïcidepreventiewerking van Integra ondersteunt professionelen in het werken met suïcidale personen.
Personen met een verslavingsproblemen kunnen bij ons terecht: problemen met alcohol, medicatie, illegale drugs, gokken en kansspelen, overmatig internetgebruik en gamen. In onze MSOC (Medisch Sociale Opvangcentra) zetten we in op geleidelijke afbouw van gebruik van middelen als heroïne en morfine, via vervangmiddelen. We begeleiden de mensen op medisch, psychisch en sociaal vlak en zetten ook in op harmreduction, bv. door ons spuitenruilprogramma. Daarmee zorgen we ervoor dat de mensen hun gebruikte spuiten bij ons terug binnenbrengen en nieuwe, propere spuiten krijgen.
We geven ook informatie en advies rond epilepsie en bieden hierrond ook begeleiding en therapie.
Forensische zorg bieden we in het kader van seksueel grensoverschrijdend gedrag, agressie- en verslavingsdelicten, gedetineerden en ex-gedetineerden. Mensen komen op doorverwijzing verplicht of op eigen initiatief bij ons terecht. Wij bieden dan ambulante behandeling.
Onze straathoekwerkers stappen naar de mensen toe op straat, aan het station of in een café. Ze bouwen een vertrouwensband op en trachten de mensen te motiveren en te helpen om positieve verandering te brengen in hun leven.
We houden niet alleen individueel contact, maar bieden ook groepssessies aan. Jaarlijks zijn er wel een 100-tal bijeenkomsten, waaronder ouderinfogroepen, cursusgroepen van mensen met een verslavingsproblematiek of met zelfmoordgedachten, therapie- en praatgroepen, zoals epilepsie zelfhulpgroepen, hervalpreventiegroepen van zedenplegers, …
Harmreduction
Melissa Spina, Hepatitis C-coördinator Integra Limburg: “Ik werk voor het GIG-project: Gezondheidspromotie bij Injecterend Gebruik. Mijn collega Sarah neemt het spuitenruilproject voor haar rekening: zij zorgt ervoor dat mensen die injecteren zuiver materiaal hebben om te kunnen injecteren. Dat klinkt misschien raar, maar wij trachten daarmee te voorkomen dat de mensen infectieziektes oplopen en wonden krijgen. Bovendien is het ook onze verantwoordelijkheid naar de maatschappij: opdat kinderen in parkjes bv. geen besmette spuiten oprapen.
Voor ons Hepatitis C-project ga ik bij mensen die injecteren actief screenen op Hepatitis C. Voor Hepatitis A en B is er een vaccin voorhanden, maar voor Hepatitis C niet. En dat is overdraagbaar via rechtstreeks bloedcontact. Mensen die injecteren die injectiematerialen delen, lopen daarmee een veel groter risico op een besmetting. Het Hepatitis C-project is gedragen door een aantal verpleegkundigen in de grote steden, in elke provincie één iemand. Ik doe dit voor de provincie Limburg.
Wij worden dagelijks geconfronteerd met mensen die leven in armoede. Veel van de mensen die bij ons komen, zijn dakloos. Caritas Hulpbetoon leverde ons in de coronapandemie hygiënekits die wij aan de mensen die dak- en/of thuisloos zijn konden verdelen. Met Kerstmis konden we dankzij Caritas Hulpbetoon maaltijden uitdelen. Bovendien hebben we onlangs een budget gekregen om een pedicure aan te bieden aan 2 euro aan onze mensen op de locatie van Café Anoniem, het inloophuis in Hasselt. Want zij hebben vaak door het leven op straat en gebrekkige hygiëne ernstige voetwonden en -infecties.
We richten ons met ons aanbod naar de meest kwetsbaren in de samenleving. De mensen die bij mij komen, hebben vaak het vertrouwen in mensen verloren. Als ik eenmaal het vertrouwen heb kunnen winnen, is dat iets wat ik heel hard moet vasthouden, door een open communicatie en niet te oordelen. Ik probeer een open blik te hebben en goed te luisteren.
Onze doelgroep wordt vaak geconfronteerd met heel wat vooroordelen en stigma’s terwijl een complex samenspel van factoren de basis vormt van hun problematiek:
Iemand die bv. uit een gezin komt waar hij/zij fysiek en emotioneel mishandeld is geweest, zwaar uitgehongerd is geweest, iemand die heeft moeten vechten voor zijn leven, die zal altijd blijven vechten voor zijn leven en gaat dan misschien soms foute dingen doen om te kunnen overleven. Dat is vaak nauwelijks in te schatten door iemand die in een intacte, veilige omgeving is grootgebracht.
Het meest frustrerende in mijn werk is als ik iemand wil helpen en hij/zij weigert die hulp. Dat heb ik moeten leren loslaten. Sommigen komen dan later plots toch terug en vragen om hulp. En bij anderen blijf ik machteloos toekijken, maar we moeten ook die keuze als mens respecteren. Soms moeten we vanuit multidisciplinair overleg wel afwegen of een meer aanklampende aanpak aangewezen is. Maar de persoon bepaalt zelf wel altijd het ritme hierin.
Voor het Hepatitis C-project heb ik al mijn materiaal in mijn rugzak steken en die neem ik overal mee. Ik ga naar de plaatsen van Integra, naar Café Anoniem of Katarsis, de Straathoekwerkers kennen mij. Zo kan ik ter plaatse, al is dat op straat, bij de mensen een sneltest doen naar Hepatitis C. Testen ze daar positief op, dan moet er een bloedafname gebeuren. Die doe ik dan om die daarna zelf bij het labo van het Virgajesseziekenhuis hier in Hasselt binnen te brengen. Dan bel ik de arts op om te vragen of er al dan niet een behandeling moet worden opgestart. Zo moeten ze maar één keer naar het ziekenhuis. Want anders zijn het teveel drempels en laten ze de situatie zoals ze is.”
Contact
Integra is de fusie van zorGGroep Zin, DAGG en Validag.
zorGGroep Zin vzw
Pater Valentinuslaan 32
3500 Hasselt
T 011 22 30 10
www.zorggroepzin.be
www.integra-limburg.be
hasselt@zorggroepzin.be