Guy Tegenbos, journalist maar ook bestuurder en medeoprichter van De Schroef, over de noden van de binnenschippers: “Ik ben bij de binnenschippers betrokken geraakt toen ik nog voor het kabinet onderwijs van Daniël Coens (CVP) werkte. Daar lag het wetsvoorstel op tafel om de leerplicht te verlengen van 16 naar 18 jaar. De binnenschippers kwamen bij ons hun beklag doen over dat voorstel, omdat dat betekende dat hun kinderen pas later zelf schipper konden worden. Ze vroegen een uitzondering en hebben die ook bekomen (cfr. uitzondering voor de koopvaardij en de zeevisserij). Niet veel later hebben we dan de vzw De Schroef opgericht en ben ik altijd één van de bestuurders gebleven.  

In de jaren ’90 werkten we al samen met Efecot* rond gelijke onderwijskansen. Met het begin van de Europese Unie, werd de toegang tot onderwijs voor kinderen van binnenschippers problematischer. De ligplaatsklasjes verdwenen en de vaarroutes werden langer en volgden elkaar sneller op. Door de onregelmatige aanwezigheid van de schipperskinderen dreigden zij de eindtermen niet te halen.

We zijn dan met De Schroef, maar ook samen met de andere rondtrekkende bewonersgroepen, een internationaal project aangegaan met Efecot rond afstandsonderwijs. We probeerden het project als eerste uit bij de binnenschipperskinderen, maar dat mislukte. Afstandsonderwijs stond nog in zijn kinderschoenen en het project kwam te vroeg. De schippers beschikten niet over een computer aan boord, internet was nog enorm duur. Als ze al verbinding konden maken via sateliettv, dan viel die verbinding steeds uit omdat de schepen niet stillagen. Met de mislukking van het project viel de samenwerking met Efecot ook weg. 

Met de samenwerking met Caritas Vlaanderen willen we een doorstart maken en werken aan de aandachtspunten die de Karel de Grote Hogeschool heeft blootgelegd**. Eén van die aandachtspunten is dat binnenschippers niet meer bij een huisarts, tandarts, kinesist, … geraken, doordat de gezondheidszorg sinds corona met uren op afspraak werkt. Maar als binnenschipper is het niet te voorspellen wanneer de aankomst op een bepaalde aanlegsteiger zal zijn en dus ook onmogelijk om dergelijke afspraken na te komen. Dat fenomeen ervaren ook andere trekkende bevolkingsgroepen. In dat kader zijn we een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Caritas Vlaanderen die ook de belangen van die bevolkingsgroepen behartigt.” 

* European Federation for the Education of the Children of the Occupational Travellers. Hield in 2004 op te bestaan. 

** Onderzoek Karel de Grote Hogeschool over de noden van de binnenschippers

Gerelateerde berichten