In 't kort

  • Ondersteuning van kwetsbare kinderen en jongeren via JUBE KIDS
  • Hulp voor dak- en thuislozen in Aalst
  • Crisishulp voor gezinnen in nood
  • Kampen, activiteiten en emotionele ondersteuning

Dagelijkse werking

De Pastorale Werking van het Dekenaat Aalst vzw biedt diverse hulpinitiatieven voor mensen in kwetsbare situaties. We spraken met sociaal-pastoraal werker Eddy De Pauw. Met projecten zoals JUBE KIDS, Coolkamp, steun voor daklozen en crisishulp voor gezinnen, reikt de organisatie praktische en emotionele ondersteuning aan hen die het nodig hebben.

“In de praktijk blijkt het bijzonder moeilijk om armoede te doorbreken, omdat de situaties vaak zeer complex zijn. Onze focus ligt daarom op educatie van kinderen en jongeren, omdat dit de sleutel is om de vicieuze cirkel van kansarmoede te doorbreken: met een goede opleiding heb je meer kans op een stabiele baan en daarmee de mogelijkheid om zelf in je levensonderhoud te voorzien.”

JUBE KIDS: kansarmoede doorbreken via onderwijs

JUBE KIDS richt zich op kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar die opgroeien in kansarmoede in de regio Dender. Door materiële steun zoals schoolmateriaal, aangepaste kledij, probeert de organisatie hen dezelfde kansen te geven als hun leeftijdsgenoten.

"Een kind dat opgroeit in armoede is vaak bezig met overleven en heeft daardoor weinig ruimte om zich op school te concentreren. We zien dan ook dat veel kinderen in kansarmoede leerachterstand oplopen," vertelt Eddy. "Wij voorzien wat nodig is: van boeken, tot een fiets of een warme maaltijd en zelfs zwemgerief, zodat deze kinderen zorgeloos naar school kunnen gaan."

Naast materiële hulp biedt JUBE KIDS ook pastoraal-therapeutische begeleiding en huiswerkbegeleiding. Eddy: “De Stad Aalst organiseert ook huiswerkbegeleiding, maar er is een wachtlijst. Onze vrijwilligers richten zich specifiek op kinderen in kansarmoede en gaan aan huis, of komen tot in de school waar ze tijdens de studie de kinderen bijstaan.”

Caritas Hulpbetoon ondersteunt het project JUBE KIDS.

Praktische hulp voor dak- en thuislozen

De Pastorale Werking ondersteunt dak- en thuislozen in Aalst. Daarvoor gaat Eddy wekelijks langs bij de dagopvang van het CAW. Naar hun noden ontvangen de mensen slaapzakken, dekens, hygiëneproducten en EHBO-materiaal, net als kousen, ondergoed, schoenen, een muts en sjaal, ... Mensen uit de randgemeenten worden door het CAW doorverwezen naar Aalst, waar deze hulp beschikbaar is. “Voor minderjarigen wordt altijd nachtopvang geregeld, maar voor volwassenen is dat niet vanzelfsprekend,” legt Eddy uit. “Wanneer de nachtopvang volzet is en zij letterlijk op straat staan, is een deken in de wintermaanden geen luxe.”

Crisishulp voor gezinnen in nood

Dit project is een samenwerking met het OCMW en het CAW en richt zich op crisishulp voor gezinnen in nood. Wanneer een gezin een aanvraag voor een leefloon indient, geldt er in de praktijk een wachttijd van minstens zes weken. Tijdens deze periode zitten gezinnen vaak in acute nood en helpt de Pastorale Werking hen om deze moeilijke tijd te overbruggen. Het OCMW geeft de gezinnen tijdens die wachtperiode wel toegang tot de sociale kruidenier. “We voorzien geen financiële hulp, maar wel de broodnodige praktische materialen zoals kleding, schoolbenodigdheden en warme maaltijden voor kinderen op school," zegt Eddy, “opdat de kinderen ongestoord naar school kunnen gaan.”

“Gezinnen met baby’s hebben vaak dringend behoefte aan pampers en verzorgingsproducten. Door de stresssituatie waarin ze zich bevinden, lukt borstvoeding vaak niet, waardoor ze nood hebben aan poedermelk, papflessen en sterilisatiemateriaal. Voor peuters zorgen we voor groeimelk en potjes babyvoeding. We willen ons ervan kunnen verzekeren dat de kinderen in die periode al geen achterstand oplopen doordat ze ondervoed dreigen te raken.”

Meer dan materiële hulp

Naast praktische ondersteuning werkt de Pastorale Werking ook aan het emotionele welzijn van kinderen en jongeren. “Kansarmoede komt zelden alleen,” legt Eddy uit. “Het gaat vaak gepaard met complexe problemen zoals scheidingen, ziekte, onverwachte werkloosheid of andere sociale uitdagingen binnen het gezin. Driekwart van de kinderen die wij begeleiden, groeit op bij een alleenstaande moeder, soms met psychiatrische moeilijkheden, terwijl de vaders met de noorderzon vertrokken zijn, in de gevangenis zitten of kampen met verslavingsproblemen. Veel van deze kinderen hebben al veel meegemaakt, zoals verwaarlozing, mishandeling of familiaal geweld – soms de reden voor de detentie van hun vader.

Wanneer de emotionele ‘rugzak’ van een kind te zwaar wordt en hun concentratie op school belemmert, bieden we pastorale begeleiding aan. Met mijn opleiding als therapeut werk ik nauw samen met scholen. Ik krijg toestemming om deze kinderen af en toe een uurtje uit de les te halen om hen de aandacht en ondersteuning te geven die ze nodig hebben.”

Kampen en activiteiten als lichtpuntjes

Met initiatieven zoals het Coolkamp, waar kinderen tijdens de zomervakantie een week kunnen kamperen, mobiel labo kampen, activiteiten waar kinderen kunnen deelnemen aan STEM-activiteiten en uitstapjes zoals schaatsen in de kerstvakantie, biedt de Pastorale Werking kinderen de kans om even te ontsnappen aan hun moeilijke thuissituatie.

Enkele getuigenissen

Eddy: “Ik bezoek regelmatig verschillende basisscholen in Aalst. Ik ontmoette er Joakim*, toen hij in het zesde leerjaar zat. Hij had zijn vader nooit gekend en woonde met zijn moeder, die na haar werk vaak wegbleef van thuis, om haar tijd in cafés en discotheken door te brengen. In het weekend ging Joakim met haar mee naar de dancing, na school trof hij een leeg huis. Van één van de mannen die zijn moeder mee naar huis nam, kreeg hij schurft over, maar zijn moeder liet het na hem te laten behandelen. Ook was er nauwelijks eten in huis, sliep hij op de zetel en kwam hij vaak vuil naar school. Hij ging met moeite naar school, omdat niemand hem wekte of aanspoorde. Kortom, Joakim leed aan ernstige verwaarlozing.

We kunnen zo’n situatie niet alleen oplossen en namen contact op met het CLB, terwijl Jeugdzorg zich ook over de situatie ontfermde. Voor hem was het een keerpunt: eindelijk had iemand zijn noden gezien, en er kwam weer hoop in zijn leven. We regelden een arts voor zijn schurft en zorgden ervoor dat hij een bed, matras en warme kledij kreeg. Jeugdzorg en het CLB hebben de moeder onder druk gezet om bepaalde excessen aan te pakken, zoals het niet meer meenemen van vreemde mannen naar huis.

Nu zit hij in zijn eerste middelbaar, gaat elke dag naar school, krijgt een warme maaltijd en wekelijks hebben we een contactmoment met hem om te horen hoe het met hem gaat. We hebben hem zien openbloeien: hij gaat graag naar school en is weer een kind dat lacht.”

Eddy: “Benjamin* uit het lager onderwijs, met twee oudere broers in het middelbaar, groeide op bij zijn alleenstaande moeder, die door haar psychiatrische problemen niet kon werken. Ze leefde van een uitkering en had moeite om haar drie kinderen alles te geven wat ze nodig hadden. Op school merkte ik op dat Benjamin midden in de winter naar school kwam met enkel een T-shirt en een dunne trainingsbroek.

Na overleg met het CLB ging ik op huisbezoek om te kijken wat we voor hen konden betekenen. De moeder gaf aan dat ze haar best deed, maar er niet altijd in slaagde om de kinderen alles te geven wat ze nodig hadden. Benjamin had dringend een bril nodig, maar ook met de gedeeltelijke tussenkomst van de mutualiteit kon ze dit niet betalen. Daarnaast wilde hij graag met de fiets naar school.

De Pastorale Werking vond een tweedehandsfiets. We hebben hem die voor de vakantie gegeven en hij is ons in die vakantie wel drie keer komen bezoeken. Hij voelde zich vrij: naar school, de bibliotheek, een vriend te bezoeken... hij was dolblij. We zijn niet meegegaan naar de oogarts, omdat we proberen mensen in hun eigenwaarde te ondersteunen. De moeder gaf immers aan het zelf te kunnen regelen. We gaven haar wel een busticket en verwezen haar naar een geconventioneerde oogarts. Daarnaast leidden we haar naar een brillenwinkel met betaalbare monturen.”

Eddy: “Het geeft me enorme voldoening te zien hoe een kleine ingreep zulke grote veranderingen teweeg kan brengen. Een kind dat weer glimlacht, een kind dat trots zijn rapport komt tonen, of een kind dat het vogelnestje laat zien dat hij in de houtbewerkingsopleiding heeft gemaakt, dat geeft mij zoveel energie.”

Contact

Pastorale Werking Aalst Dekenaat Aalst
Contactpersoon: Eddy De Pauw
De Mantel van Sint-Maarten
Sint-Martensplein 4, 9300 Aalst
eddy.de.pauw@outlook.com
armoedebestrijdeninaalst.com

Andere organisaties die wij ondersteunen