In het kort

  • Opgericht in 1995
  • Vrijwillige leden: Katleen Boudry, Guy Callens, Eric Colenbier, Maarten Dekoninck, Patrick Van Daele (bestuur) en een team vrijwilligers
  • Huisvestingsproject voor kansarme of kwetsbare gezinnen
  • Onafhankelijk (vijf eigen woningen)
  • Principe van transithuis (tijdelijke opvang)
  • Bijdragen tot een rechtvaardige huurmarkt
  • Integratie in samenleving
  • Begeleiding naar zelfstandigheid
  • Werkt samen met OCMW en CAW

Huisvesting voor kansarme of kwetsbare gezinnen: “meer dan alleen een woonst aanbieden”

Voorzitter Maarten Dekoninck: "’t Huizeke is een kleine vzw met enkel vrijwilligers: vijf bestuursleden en een team handige vrijwilligers. We bieden tijdelijke huisvesting aan kwetsbare gezinnen voor wie op de huidige huurmarkt weinig betaalbaar aanbod is, zeker niet voor gezinnen met meerdere kinderen. Onze huurprijs is niet meer dan een vierde van het globaal inkomen.

De huurders weten dat de duur van de huur contractueel tijdelijk is. Eerst één jaar, dan drie, tot maximaal negen jaar. Eenmaal ze gelanceerd zijn, een eigen sociale woning vonden of een voldoende hoog inkomen hebben, maken ze plaats voor nieuwe huurders. Opnieuw verhuizen is niet altijd even evident, maar ze begrijpen uiteindelijk dat ook zij ooit blij waren toen we hen een springplak aanboden.

De idee van peter- en meterschap blijft. We proberen het gezin meermaals per jaar te bezoeken, maar dat blijft beperkt tot wat nuttig is. We zijn geen controleurs of sociale begeleiders en respecteren hun privacy. Ze zien ons wel soms als hun vertrouwenspersoon.

In het voorjaar gaf de kernploeg na dertig jaar de fakkel door aan een jongere ploeg waarvoor ze blijft supporteren van op de zijlijn.

We kiezen ervoor onafhankelijk te blijven. Dat wil zeggen dat we vzw ’t Huizeke runnen zonder overheidssubsidies en zelf bepalen wie in aanmerking komt voor een woning, zonder druk van sympathisanten, sociaal verhuurkantoor, OCMW of andere sociale voorziening.”  

Penningmeester Guy Callens: “In de voorbije dertig jaar konden we reeds 17 gezinnen met in totaal 57 kinderen opvangen en begeleiden naar een zelfstandig leven. Wanneer een huis wordt overgedragen, krijgt het eerst een hele opknapbeurt. We staan versteld van het aantal trouwe bereidwillige medewerkers daarvoor, ook aannemers.”

Enkele stichters aan het woord:

Voormalig secretaris Vincent Hap: “We zijn begonnen in 1995 en beschikken ondertussen over 5 huizen in Assebroek, Sint-Andries en Sint-Kruis. Wij kochten vier huizen en kregen er één geschonken. We verbouwden ze zodat we ze ter beschikking konden stellen aan een groot, kwetsbaar gezin. Aan het OCMW of CAW vragen we enkele gezinnen die in woningnood zitten. We kiezen daaruit gezinnen die al een lange weg hebben afgelegd. Onze zorg is de toekomst van hun kinderen.”

Voormalig voorzitter Frieda Reynaert: “We doen meer dan alleen een woning aanbieden, we begeleiden de gezinnen ook. We stellen een peter of meter aan die het gezin helpt met de administratie, de school mee opvolgt, samenwerkt met de sociale begeleider van het OCMW of CAW. Een voorwaarde om te mogen huren bij ons, is dat ze zich inschrijven in een sociaal verhuurkantoor.

We respecteren daarbij hun privacy: zelfs schenkers weten niet waar onze huizen zich situeren. Dat zou de integratie van de gezinnen in onze gemeenschap bemoeilijken.”

Voorzitter Maarten Deconinck: "Caritas Hulpbetoon sponsort ons bij concrete projecten zoals het isoleren van een huis, het installeren van nieuwe verwarming of in oktober 2024 de volledige renovatie van de badkamer van een huis waarin een moeder met vijf opgroeiende dochters woont. Met wat schenkers voor ons project storten - dankzij het aanbod van een fiscale aftrekbaarheid - leggen we een spaarpot aan. Hieruit konden we reeds 14 keer putten voor verbouwingsprojecten. 

Daarnaast zetten we zelf sponsoracties op. We kunnen daarvoor rekenen op zo’n 400 sympathisanten.

Enkele getuigenissen

“Anna* is een alleenstaande moeder van 2 kinderen. Ze is ijverig, maar leeft door invaliditeit van een leefloon. Ze had van het CAW een doorgangswoning gekregen, maar de termijn van 6 maanden verstreek bijna. Daarop contacteerde het CAW ons met de vraag of wij haar konden opvangen. Er kwam toen net een huis vrij. De kinderen deden het goed op school. Na vijf jaar kon Anna eindelijk een sociale woning betrekken. Ze is er zelfs actief in de hulpgroep van de parochie. Haar kinderen zijn ondertussen zelfstandig.”

“Sara* is een werkonbekwame, maar actieve, alleenstaande mama van 4 kinderen. Elk kind heeft medische en/of psychologische problemen. Sara heeft niet genoeg draagkracht om haar kinderen te onderhouden en daarnaast te werken. Ze maakte zelf een pijnlijke jeugd door en haar ex-man bezorgde haar ook nog eens schulden. Ze ging terug bij haar ouders wonen, maar dat werd onhoudbaar. Sara zorgt goed voor haar kinderen, hun schoolactiviteiten en het huis. Ze heeft ook een goede relatie met het OCMW die ons de vraag voorlegde. Ondertussen woont ze al een tijdje in een woning van ‘’t Huizeke’. Er is perspectief om te verhuizen.”

* Fictieve naam

Contactinformatie ’t Huizeke

‘t Huizeke vzw't Huizeke
Sparrenstraat 75
8310 Assebroek
woonprojectthuizeke@gmail.com

Voorzitter Maarten Dekoninck
Leeuwerikstraat 24
8310 Assebroek
T 0473 70 96 88

Secretaris Eric Colenbier
Sparrenstraat 75
8310 Assebroek
T 050 36 45 29

Andere organisaties die we ondersteunen