De Spiritwijzer. Een leidraad voor Spirituele zorgverlening.
Vormingsaanbod voor zorgverleners
Zorgverleners worden vaak geconfronteerd met zingevings- en levensvragen, ook wel ‘trage vragen’ genoemd. Soms zijn deze vragen zeer expliciet: “Welke zin heeft het leven nog nu ik hier terecht gekomen ben?” of “Ik voel me hier vaak alleen, gelukkig heb ik mijn (klein)kinderen die me af en toe bezoeken.” De zinvragen gaan soms ook schuil achter de houding of het gedrag van de persoon die men verzorgt. Zo kan een afwimpelend gebaar als antwoord op de vraag of de zorgverlener hem/haar/x mag wassen een uiting zijn van een existentiële knoop in het leven van de patiënt, cliënt of bewoner. Maar ook het gelaten en passief ondergaan van dezelfde verzorging kan een uitdrukking zijn van de hopeloosheid die deze persoon op dat moment ervaart.
Hoe kunnen zorgverleners deze directe en indirecte expressies van zin en onzin herkennen en plaatsen binnen een ruimer kader? Hoe kunnen ze de juiste houding en taal vinden om hiermee om te gaan? Welke drempels ervaren zorgverleners om in te gaan op deze ‘trage vragen’? Hoe maken ze de brug tussen het taakgericht en het persoonsgericht denken en handelen? En hoe kan de verkenning en verdieping van de eigen spiritualiteitsbeleving een kapstok vormen om de persoon nabij te zijn vanuit een ‘spiritueel zorgperspectief’?
We bieden zorgverleners een algemeen inleidende vorming aan die een basis legt om op een respectvolle en doeltreffende manier kwetsbare mensen nabij te zijn.
Doelstellingen
- De deelnemers maken kennis met zingeving, levensbeschouwing en religie en met de spirituele vragen, noden en krachtbronnen hieraan verbonden.
- De deelnemers staan stil bij hun eigen spiritualiteit en ontwikkelen daardoor (nog meer) bedachtzaamheid op spirituele vragen, noden en krachtbronnen bij anderen.
- De deelnemers leren de verschillende spiritwijzers, de gebruikte terminologie en de vormgeving kennen aan de hand van oefenmateriaal.
- De deelnemers leren aan de hand van een stappenplan en één of meerdere casussen de zingevingsvragen detecteren en analyseren vanuit een ‘spiritueel zorg-perspectief'.
- De deelnemers leren op een gepaste manier te reageren op de gedetecteerde zingevingsvragen aan de hand van verschillende werkvormen
Duur
De vorming duurt 4 uur. Ze kan gegeven worden op meerdere manieren:
- tijdens een voor- of namiddag (met pauze)
- verspreid over een volledige dag (2 uren in de voormiddag, 2 uren in de namiddag)
- verspreid over vier dagen met telkens een opdracht om met de aangeboden inhoud concreet aan de slag te gaan
Inhoud
- Een intakegesprek met de aanvrager van de vorming
- Een PowerPointpresentatie met een essentiële inleiding op en uitleg over de verschillende tools
- Een stappenplan: detecteren, analyseren en omgaan met zingevings- en geloofsvragen
- Deelnemers gaan aan de slag met oefenmateriaal
Kostprijs
- Onkostenvergoeding
- Na de vorming wordt de mogelijkheid aangeboden om Spiritwijzers te bestellen of rechtstreeks aan te kopen.
Info en reservering van de vorming
Marietje Peels
Stafmedewerker pastoraal en identiteit
marietje.peels@caritas.be
M +32 (0)496 85 35 24