Kansen voor kinderen en jongeren uit rondtrekkende gemeenschappen

Dit project richtte zich op kinderen en jongeren uit de gemeenschap van rondtrekkenden, die vaak over het hoofd worden gezien of moeite hebben om aansluiting te vinden in de samenleving. Het doel was om verbinding te creëren door een onderwijsaanbod op maat te ontwikkelen, dat beter aansluit bij hun manier van leven. Door het aanleren van lees- en schrijfvaardigheden en het aanbieden van culturele activiteiten kregen deze kinderen en jongeren de kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen in een veilige en vertrouwde omgeving.

Projectduur

1 januari 2024 - 31 december 2024

Steun van De Warmste Week

Het project 'Opgroeien en openbloeien op de weg' van Caritas Vlaanderen werd geselecteerd door De Warmste Week als één van haar projecten rond 'opgroeien zonder zorgen'.

Waarom dit project?

Uit onze voortdurende contacten met rondtrekkende families bleek dat het gebrek aan onderwijs voor hun kinderen een belangrijk probleem is. Hoewel ouders het belang van scholing erkennen, heerst er vaak wantrouwen ten opzichte van scholen en de samenleving in het algemeen. Veel gezinnen vrezen afwijzing of discriminatie vanwege hun afkomst. Door hun nomadische levensstijl is het bovendien moeilijk om deel te nemen aan het reguliere onderwijsaanbod en zich daar vertrouwd mee te maken. Als gevolg hiervan kunnen veel kinderen niet of slechts beperkt lezen en schrijven. Dit project had als doel hen te ondersteunen door laagdrempelige leeropportuniteiten te bieden die specifiek zijn afgestemd op hun situatie.

Hoe hebben we het project gerealiseerd?

De projectmiddelen werden gebruikt om kinderen uit rondtrekkende gemeenschappen kennis van hun moedertaal bij te brengen, zoals rekenen, lezen en schrijven, door het ontwikkelen van aangepaste leermethodes en hulpmiddelen (waaronder digitale tools) die hen ook in staat stellen de studie voort te zetten tijdens hun reizen. Het was een pilootproject dat mogelijk uitgebreid zou kunnen worden. We werkten outreachend samen met vrijwilligers en richtten contactpunten in op verschillende verblijfplaatsen van de gezinnen, om de kinderen doorlopend te kunnen volgen.

Caritas Vlaanderen ondersteunt met haar project 'Referentieadressen' een honderdtal rondtrekkende families, vaak met kinderen. Dankzij deze samenwerking is er een vertrouwensband opgebouwd met de ouders, waardoor we andere mogelijkheden voor hun kinderen konden introduceren.

Wat wilden we bereiken?

We streefden ernaar de kinderen van rondtrekkende bevolkingsgroepen in een veilige en vertrouwde omgeving kennis te laten maken met een nieuwe wereld (namelijk het onderwijs), boordevol kansen, ontmoetingen en plezier. We boden hen leeractiviteiten zoals het herkennen van letters, nieuwe woorden leren, luisteren naar verhalen, en het lezen van teksten op een speelse manier. Ook hun sociale vaardigheden werden ontwikkeld door ontmoetingen en culturele activiteiten zoals musea bezoeken, in contact komen met mensen van andere achtergronden en groepsspelen.

Impact voor de doelgroep

Het belangrijkste doel van dit project was het vergroten van de kansen voor rondtrekkende kinderen en jongeren, zodat zij zich als volwaardige burgers kunnen ontwikkelen en deelnemen aan de samenleving. We hoopten tevens hun zelfvertrouwen en vertrouwen in het onderwijs te versterken, en hiermee bruggen te slaan naar regulier onderwijs, zodat zij later zelfstandig kunnen deelnemen aan sociale en culturele activiteiten.

Opgroeien zonder zorgen

Dit project richtte zich op kinderen en jongeren uit een gemarginaliseerde groep die geen toegang hebben tot onderwijs dat is aangepast aan hun manier van leven. Toch hebben ook zij het recht om te leren en op te groeien in een passende en veilige omgeving, ongeacht de uitdagingen die voortvloeien uit hun nomadische bestaan. Ze hebben recht op basisvaardigheden zoals lezen en schrijven, en op het ontwikkelen van hun dromen voor de toekomst. Omdat de gezinnen vaak in onstabiele situaties verkeren door hun verplaatsingen, ervaren ze angst en onzekerheid, wat hen belemmert om zich open te stellen voor de samenleving. De educatieve en culturele activiteiten die we hebben georganiseerd, stelden de kinderen en jongeren in staat zich te ontplooien. Ook het betrekken van de ouders was essentieel om een meer onbezorgde omgeving te creëren voor het hele gezin.

Met steun van

Gerelateerde artikels