
Caritas Hulpbetoon Info 55
Beste schenker,
Voor de katholieke kerk is 2025 een jubeljaar, en wel onder het motto ‘Pelgrims van Hoop’. Dat thema is goed gekozen. Want ‘Hoop’, daar hebben we nood aan. De Covid-pandemie is in ons geheugen gegrift, de oorlogen in Oekraïne en Gaza verworden tot langlopende conflicten met ontelbare doden, en in Afrika zorgen vergeten conflicten eveneens voor onnoemelijk leed. De wereldwijde oorlogsdreiging maakt ook in eigen land al slachtoffers: niet door wapengeweld, maar door het feit dat budgetten geheroriënteerd worden. In plaats van het Bijbelse ‘wapens omsmeden tot ploegscharen (Jesaja)’, lijkt het wel het omgekeerde: meer geld is nodig voor defensie, en dan riskeren de armen de rekening te moeten betalen.
Het is niet opbeurend, het is godgeklaagd. God – geklaagd. Net dan is het belangrijk om de vlam van de Hoop brandend en levend te houden, en om plaats te maken voor verhalen en voorbeelden die wel positieve tekenen van kentering zijn.
“Hoopvol naar de toekomst kijken betekent ook dat we een levensvisie vol enthousiasme moeten hebben om met anderen te delen. (…) We geroepen om tastbare tekenen van hoop te zijn voor onze broeders en zusters die in moeilijke omstandigheden verkeren” (Paus Franciscus, ‘de hoop stelt niet teleur’).
Die positieve toon proberen we met Caritas Hulpbetoon tot uitdrukking te brengen, gestalte te geven:
in zovele kleine duwtjes in de rug, kleine noodzakelijke uitgaven, maar toch voor velen onbetaalbaar; kwijtscheldingen van kleine maar onoverkoombare schulden – overigens hét kenmerk bij uitstek van het oudtestamentische jubeljaar!
De zorgen en problemen van mensen zijn tastbaar en reëel. Maar onze veerkracht is groot en samen kunnen we veel aan. Maar voor wie er alleen voor staat, gaat het vaak niet lukken. Als je moeite hebt om de eindjes aan elkaar te knopen, is één tegenslag – een onvoorziene uitgave, een lekkende kraan, een geldverslindende oude verwarmingsketel,… – voldoende om in een onomkeerbare negatieve spiraal terecht te komen. Hoeveel dagen blijven er over op het einde van de maand, als het inkomen op is?
Kleine tussenkomsten kunnen immers wonderen doen, en zijn zeker geen druppel op een hete plaat. We komen er verder in de CH Info op terug. En dat is precies wat Caritas Hulpbetoon doet met haar Crisisfondswerking: met beperkte tussenkomsten bieden we toch zinvolle en daadwerkelijke kansen aan kwetsbare mensen om hun leven na een tegenslag terug in handen te nemen, op de rails te zetten, en op de rails te houden. Om opnieuw hoopvol naar de toekomst te kunnen kijken.
U vindt in deze CH Info opnieuw een aantal concrete verhalen van mensen die voor zich spreken, zodat u als lezer kan zien hoe zo’n kleine tussenkomst echt wel het verschil kan maken. Ook dat is een beetje verrijzenis!
Om die werking mogelijk te blijven maken, kloppen we opnieuw bij u aan. Mogen we ook ditmaal opnieuw op U rekenen? Van harte dank en Zalig Paasfeest!
Inhoud
- Hoop in moeilijke tijden: samen kansen creëren
- Crisisfonds Caritas Hulpbetoon, een laatste redmiddel voor mensen in nood
- Waarom uw hulp cruciaal blijft
- Wat doet het Crisisfonds?
- Hoe werken we?
- Persoonlijke Verhalen van Hoop en Herstel
- Uw steun is van levensbelang
Download hier de pdf
Gerelateerde publicaties