Rondetafel Huisvesting

Hoe nijpend is het tekort aan huisvesting in Vlaanderen? Zien we dit ook terug bij de welzijnsorganisaties? Hoe gaan zij ermee om? Deze vragen waren de spil van de ‘Rondetafel Huisvesting’ die we op donderdag 30 januari organiseerden in het Interdiocesaan Centrum in Brussel. Vertegenwoordigers van elf organisaties uit het werkveld (o.a. Orbit, Limburgs platform voor mensen op de vlucht, KRAS, Begijnhofvrienden), gingen er in gesprek met Caritas Vlaanderen en Caritas Hulpbetoon en de vertegenwoordigers van de Vlaamse bisdommen.

Onze stafmedewerker armoede en sociaal beleid, Thijs Smeyers presenteerde het boek ‘Onder dak’, het verslag van een studiedag van Caritas Vlaanderen en VVSG over dak- en thuisloosheid. Thijs gaf uitleg bij het begrip ‘dak- en thuisloosheid’, lichtte het globaal plan voor dak- en thuisloosheid toe en ging in op de studie van MEHOBEL over ETHOS (Europese Typologie van dakloosheid en sociale uitsluiting). Hij bevroeg de aanwezigen over de specifieke rol van lokale actoren bij dak- en thuisloosheid en eindigde met een kritische kijk op Housing First projecten, die toch nog vaak veel voorwaarden opleggen en daarmee obstakels creëren.

Laurens Troch, medewerker van Jeugddorp vzw, bracht een getuigenis over het project Kaizen. Met dit project biedt Jeugddorp mobiele en residentiële hulp aan jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar en contextbegeleiding met het oog op autonoom wonen aan jongeren van 17 tot 21 jaar en aan hun ouders.

Getuigenis Jeugddorp

Ook Hubert Sanders van het bisdom Brugge bracht een getuigenis over de vzw Pit-Stop. Pit-Stop begeleidt ex-gedetineerden bij het zoeken van huisvesting. De vzw biedt onder meer crisisopvang in samenwerking met de stad, waarbij ex-gedetineerden voorrang krijgen.

Getuigenis Pit-Stop

Sofie Demot van Caritas International.be lichtte het project van de Housing Café’s toe: huisvesting als opstart naar integratie in de samenleving. Caritas International.be steunt mensen in het vinden van een woning, maar sensibiliseert ook: deze mensen hebben opvolging nodig. Met het ‘SHARE’ project bekijkt Caritas International.be of mensen een woning kunnen vinden buiten de stad, waar de woningmarkt nog niet zo  verzadigd is, zonder mobiliteitsproblemen te ondervinden.

Daarnaast dienden ook de getuigenissen van parochie-assistent Katrien Cocquyt en gezinsbegeleidingsdienst Elegast als bron van gesprek.

Rondetafel Huisvesting

5 stellingen vormden de basis voor het tweede deel van de Rondetafel. De partners gingen met elkaar in gesprek over thema’s als de huurwaarborg, de huurmarkt, ETHOS, Housing First en preventie van uithuiszetting. We delen de stellingen graag met jou:

  • De Vlaamse Huurwaarborglening biedt voor iedereen een oplossing voor de betaling van de huurwaarborg.
  • De private huurmarkt is ook toegankelijk voor kansengroepen.
  • Werken met ETHOS binnen sociale voorzieningen helpt om een juister beeld van dakloosheid te scheppen en dus een betere toeleiding naar sociale huisvesting te bewerkstelligen.
  • Housing First, in zijn oorspronkelijke voorwaardelijkheid en als duurzame oplossing, is een juiste strategie om dak- en thuisloosheid aan te pakken.
  • Preventie van uithuiszetting start al bij het toeleiden naar het zoeken van een woning: opvolging en ondersteuning zijn van bij het begin noodzakelijk.

Dit was voer voor een boeiend debat, waarbij vanuit de concrete ervaringen op het werkveld, argumenten voor en tegen de stellingen werden aangevoerd. Voor ons dus het ideale materiaal om verder mee aan de slag te gaan. We mochten immers concluderen dat Vlaanderen er nog lang niet klaar mee is.