
Project ‘Perspectief wonen’, Lübecksite Gent
Met ons project ‘Perspectief wonen’ op de Lübecksite in Gent, in samenwerking met de Stad, ondersteunen wij voornamelijk Roma en woonwagenbewoners, naast enkele andere daklozen. We bieden meer dan alleen tijdelijke huisvesting. We beogen generatiearmoede om te buigen door in te zetten op kennis van het Nederlands, opleiding, integratie in de samenleving, …


Lees het volledige interview met taalbegeleider Kathleen Vervaet
Bisdom Gent doet inspanningen voor Roma
Het bisdom Gent bouwde een sterke band op met het bisdom Košice in Slowakije. Het bisdom was voortrekker in de organisatie van enkele conferenties rond Roma, hier en in Košice. Vandaag ondersteunt het bisdom o.a. De Tinten, waarvan de doelgroep voornamelijk uit Roma bestaat.
Leesvoer over Roma en woonwagenbewoners
- FRA (European Union Agency for Fundamental Rights) publiceerde in 2020 het rapport ‘Roma and travellers in six countries’.
Dit rapport presenteert de bevindingen van de FRA-enquête van 2019 over Roma en reizigers in België, Frankrijk, Ierland, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. De enquête omvatte interviews met bijna 4700 Roma en Voyageurs, waarbij informatie werd verzameld over meer dan 8200 personen.
- Wie zijn de ‘Roma’, en wat is dan het verschil met Voyageurs, Manoesjen en Roms?
Het Agentschap Integratie en Inburgering legt de verschillen helder uit.
- ‘Een leven lang opgejaagd. De plek van woonwagenbewoners in Vlaanderen’ is een boek uit 2020 van Kim Janssens, beleidsmedewerker en stafmedewerker bij Minderhedenforum met meer dan 20 jaar ervaring met woonwagenbewoners.
“Sinds de 15de eeuw verblijven er woonwagenbewoners in Vlaanderen. Net zoals andere nomadische groepen in Europa kennen ze een verleden van uitsluiting en vervolging, en hun specifieke woonvorm leidt vaak tot conflicten. Omdat woonwagenbewoners geen veilige halte vinden, blijven ze bovendien gedwongen om rond te trekken. Aan de hand van een inzicht in drie verschillende subgroepen geeft dit boek de precaire situatie weer waarin vele woonwagenbewoners zich bevinden en hoe we ze kunnen verhelpen. Door de juiste maatregelen, maar ook door het wegwerken van verkeerde informatie en vooroordelen over een diverse groep.”
- ‘Aspiraties en sociale mobiliteit bij Roma: de visies van beleidsmakers, middenveldorganisaties, schoolactoren en Roma zelf’ is een uitgave uit 2012 van dr. Joris Wauters in opdracht van UAntwerpen en het Steunpunt Inburgering en Integratie.
Het onderzoek richt zich specifiek op de Slovaakse Roma in Gent en de Kosovaarse Roma uit Sint-Niklaas.
- Dossier: Roma: burgerrechten als een ander. ‘Europa lust zijn Roma niet’, MO* magazine, 2014
De precaire situatie van de Roma in Europa in kaart
“In een aantal Europese lidstaten worden Roma letterlijk de deuren uit gekeken en bij het vuilnis gezet. In Frankrijk, Italië, Macedonië, Roemenië, Hongarije, Bulgarije, Macedonië, Slovakije en Tsjechië hebben Romagroepen te maken met huisuitzettingen. Ze worden hervestigd naar afgelegen plekken, belanden op straat of krijgen oude – vervuilde – fabrieken als nieuwe woonplaats. Een overzicht van de precaire situatie van Roma in enkele Europese landen.”
- ‘Voortdurende zigeunerhaat vormt een belangrijke barrière voor inclusie’, MO*, 2019
“Het Europese Romabeleid faalt. Er is een gebrek aan Romabeleid in België. Antigypsisme vormt de basis van de achterstelling en als probleem niet bij de basis aangepakt wordt, zal het nooit verdwijnen. Het geweld dat Roma ondergaan, is wreed en vindt over het hele Europese continent plaats. Het geweld is niet nieuw, maar samen met de groei van extreem-rechtse milities en politieke partijen krijgt de zigeunerhaat wel terug de wind in de zeilen. Roma die vandaag in België toekomen, zijn ook op de vlucht voor racisme en discriminatie, maar zij krijgen geen opvang en bescherming meer. Hun herkomstlanden zijn ondertussen toegetreden tot de Europese Unie en worden als ‘democratisch’ beschouwd.”
- ‘Fundamental Rights Report’, 2020, FRA.
“Er zijn weinig aanwijzingen dat er vooruitgang is geboekt bij de aanpak van de segregatie in het onderwijs. Roma leven ook nog steeds in een gesegregeerde omgeving, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. In het geval Roma in huizen of hutten wonen zonder bouwvergunning, blijven sommige lokale overheden hen uitwijzen zonder de internationale mensenrechtenwetgeving te respecteren om hen vervolgens dakloos achter te laten.”
- ‘De zoektocht naar een plaats. Rondtrekkende woonwagenbewoners en het woonwagenbeleid in Vlaanderen’, Lieven Daeren, Integratie en Inburgering Gent, 2020
“Voor rondtrekkende woonwagenbewoners in Vlaanderen is de zoektocht naar een plaats een constante bekommernis. Deze publicatie behandelt de urgentie van een efficiënt standplaatsenbeleid en andere prangende thema's zoals onderwijs, gezondheid, tewerkstelling en de sociaal-politieke positie van woonwagenbewoners in Vlaanderen.”